Хамилтън стана шампион за пети път

2910
2018

Новият шампион във Формула 1 вече е ясен: след четвъртото си място на състезанието в Мексико Люис Хамилтън (Mercedes) спечели петата си титла и така изравни постиженията си с тези на легендата Хуан-Мануел Фанджо. До момента единствено Михаел Шумахер е записал повече световни титли от Хамилтън и Фанджо – общо седем.

Иначе стартът беше спечелен от Maкс Верстапен (Red Bull) – както и през 2017, следван от „преследвача“ на новия шампион Себастиан Фетел и съотборника му Кими Райконен (Ferrari). „От 13 години съм в Mercedes и благодаря на всички, които ми помогнаха да взема титлата и през този сезон. Трудно беше да го реализирам. Винаги съм си мечтаел това да стане, но не съм вярвал, че ще се случи дори и след милион години“, сподели британецът слеф финала.

За Себастиан Фетел годината беше тежка – за трети път след 2009 и 2017 той губи титлата като вицешампион. Германецът обаче джентълменски поздрави първенеца и коментира: „Работихме усилено от края на миналата година до днес. Имахме много шансове, използвахме повечето, но не всички. Накрая това не беше достатъчно. На финала може да има само един шампион и тази година напълно заслужено това беше Люис“.

За ръководителя на Mercedes Toто Волф обаче сезонът още не е приключил: „На финала не казах нищо на Люис, тъй като бях разочарован от класирането в самото състезание. Естествено, титлата при пилотите е най-важна, но не бива да забравяме и конструкторската, за която още трябва да се борим.“ В момента отборът от Щутгарт е водач с 585 точки пред Ferrari с 530.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин