Хамилтън си продава Pagani-то, с което удари спряла кола

0301
2022

Със своето Pagani Zonda 760 LH Люис Хамилтън всяваше фурор по улиците на Монако. Лилавият суперспортен автомобил е направен по поръчка за 7-кратния шампион във Формула 1. Зад означението 760 се крие V12 двигател от Mercedes-AMG с мощност 760 к.с. с феноменален работен обем от 7,3 литра.

За машината се заговори много през 2015 г., когато Хамилтън претърпя инцидент с нея. „Никой не пострада и това е най-важното“, оправда се Люис в социалните мрежи след инцидента. „Имах много лек контакт със спрял автомобил. Искам да ви информирам за това, защото смятам, че човек трябва да отговаря за действията си. Всеки прави грешки. Важното е да се учим от тях.“

Сега звездата на Mercedes явно иска да се раздели с лошите си спомени. По данни на автомобилното списание „Quattroruote“ шампионът е продал своето Pagani Zonda. Лишаването от някогашната му любима играчка трябва да е увеличило наличността в банковата му сметка с около 10 милиона евро. Поне така съобщават италианците, но без да посочват източник на информацията.

Много вероятно е Pagani-то на Люис Хамилтън вече да има нов собственик.

Ако сделката действително е направена за тази сума, тя е била доста изгодна за британеца. Твърди се, че първоначално Хамилтън е платил 1,5 милиона евро за бижуто. Pagani Zonda 760 е произведена само в 5 бройки в целия свят – един роудстър и четири купета.

Според цитат от портала „The Pagani Zonda Registry“, публикуван в Speedweek, Хамилтън е изминал по-малко от 1000 километра с автомобила. Не се знае кой е гордият купувач. Според слуховете машината е заминала за Великобритания. Но дори и продажбата да е факт, колекцията в гаража на Хамилтън не е пострадала сериозно – в нея са останали различни модели на Mercedes, Ferrari и Shelby Cobra.

В бъдеще там ще се впише и AMG One. Хиперавтомобилът генерира 1000 к.с. и се задвижва от двигателя на болида във Формула 1 от 2015 г. Шосейната версия обаче работи с по-ниски обороти. AMG One трябва да влезе в производство около средата на 2022 г. Планирани са 275 автомобила – всеки на цена около 5 милиона лева. Самият Хамилтън коментира: „Все още не мога да повярвам, че скоро ще има хиперавтомобил с двигател от Формула 1. Тази кола е абсолютно уникална.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин