Хамилтън иска $90 млн. за сезон 2021

2901
2020

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън (35) иска да сключи с Mercedes договор за 90 млн. щатски долара годишно. Сделката трябва да включва фиксирана сума от 60 милиона базова заплата, към които да се добавят премии след победи в отделни състезания и нови титли.

Британецът, чийто договор със Сребърните стрели изтича в края на 2020, смята възнагражданието за напълно приемливо. Експерти като съветника на Red Bull Хелмут Марко смятат, че цифрата е напълно реалнa. Марко, който чак през януари издейства 3-годишен договор с младата звезда Макс Верстапен и трябваше да „бръкне“ дълбоко в касата на отбора (холандецът трябва да вземе 60 милиона долара за три години), коментира: „Люис е 6-кратен шампион и е важeн за Mercedes както от гледна точка на спортните постижения, така и за маркетинга. Смятам, че Хамилтън добре знае колко струва и че именно затова иска подобни хонорари. С премии за победи и титли крайната сума лесно би могла да бъде постигната.“

Според Марко има само един проблем. „Смятам, че нито един отбор, дори Mercedes, не би бил готов да отдели подобни суми за един пилот. С изключение на Ferrari.”

Факт е, че още има много спекулации, според които британецът щял да завърши кариерата си в Скудерията. Ето защо още през лятото на миналата година имаше разговори между Хамилтън и шефа на Fiat Джон Елкан – и двете страни потвърдиха, че среща между тях е имало. Възможно е обаче британецът просто да шантажира Mercedes.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин