Футболът генерира повече СО2-емисии от Формула 1


24
ян.
2020

При все по-нашумелите дискусии относно климатичните промени много почитатели на Формула 1 започнаха да се питат дали моторните спортове изобщо могат да оцелеят в контекста на екологията.

Ръководството на Формула 1 даде ясен отговор на този въпрос: като се включи в движението за защита на климата „Sports for Climate Action Framework“ на ООН. Наред със спортни дружества като IOC (Международен олимпийски комитет), NBA (Националната баскетболна лига на САЩ) и FIS (Световната федерация по ски) в движението се включиха и още две серии от моторспорта – Формула Е и Extreme E.

С подписването на пакта Формула 1 се задължава да се бори за защита на климата. Съгласно амбициозния план от 2030 най-престижната пистова надпревара обещава да няма абсолютно никакво влияние върху климата. Това трябва да се случи преди всичко с биогорива, но и със захранването на всички заводи на отборите изцяло с енергия от възобновяеми източници.

Несъмнено, моторспортът няма имидж на много „чист“, но е факт, че други видове спортове са много по-опасни за климата.

През 2019 Формула 1 генерира общо 256 551 тона СО2. Двигателите на болидите генерират едва 0,7% от тях, а самото „шоу“ (разход на електроенергия за пистата, радиостанции, съпътстващи напредвари и др.) – 7,3. Основната част от емисиите се дължат на логистиката – транспорта на колите, на гумите и т.н. е отговорен за 45% от СО2. 27,7 процента се падат на бизнес пътуванията (напр. полетите на пилотите до местата на Grand Prix), a 19,3 – на работата на заводите.

Само за сравнение: световното футболно първенство, което в интерес на истината се провежда на четири години, генерира 10 пъти повече СО2-емисии от един-единствен сезон на Формула 1. Или казано с други думи: само едно световно първенство по футбол е вредно за климата колкото десет години Формула 1!

И все пак, според доклад на FIFA отделянето на СО2 е намалено значително: ако през 2010 г. световният футбол е създавал 2,8 млн. т СО2, през 2018 те са паднали на 2,2 млн. т. Така че Формула 1 и въобще моторните спортове се оказват далеч „по-зелени“, отколкото имиджът им предполага.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >