Френският чар на близо 800 км с едно зареждане (ТЕСТ)

0201
2024

Фейслифтът на DS7 с променен външен вид е успешен, а инфотейнмънт системата е още по-прогресивна

Не, неговият чар не е в аналоговия часовник, който излиза от таблото, когато палиш двигателя. Не е и в екстериорния дизайн, който по много умел начин комбинира мотиви от научно-фантастичен филм и дискретна елегантност. Чарът на DS 7 „струи“ от показанието за пробега на таблото: 760 километра! При това се оказва, че то не функционира съвсем точно… Взимам автомобила – 760 км. Преминавам от единия до другия на София. 760 км. Излизам от София. Изминавам 107 км по магистралата. Отново 760 км! Добре де, знам, че явно компютърът е натрупал данни от цикъла на шофиране на водача преди мен – но все пак тези стойности са тоооооолкова успокояващи в настъпващата ера на батериите, че просто няма как да не им се възхитиш. Познахте – под предния капак работи единствената дизелова моторизация за най-големия SUV на DS – със 130 к.с., 300 Нм и доста скромния работен обем от 1,5 л. На практика това е единствената версия само с ДВГ на DS7 – всички останали модификации са хибридни. Дизеловата (от 83 344 лева) е и най-достъпната модификация на DS7. Изцяло бензиновите изпълнения са зачеркнати за Европа.

Боята издържа на изцапване, а стоповете изглеждат като при концептуален автомобил

В смесен цикъл при подчертано икономично шофиране бордовият компютър отчита консумация около 6 л/100 км, а в тежките задръствания на предколедния трафик – около 9. Иначе на магистралата при скорост около 140 км/ч се подгответе за 7,2. 8-степенната автоматична трансмисия превключва нежно и фино – но под натоварване двигателят става малко шумен, а потеглянето след спиране на машината от Start-stop системата е малко тромаво. Определено силата на DS 7 е в спокойното придвижване, а семействата ще го оценят заради щедрото пространство в кокпита – и на първия, и на втория ред.

Инфотейнмънт системата се ъпдейтва… и в продължение на 10 минути заради този процес не можем да стартираме автомобила

Показанието на дигиталното табло ни напомня, че след 2400 км ще се наложи да долеем течност AdBlue – цикълът е през 20.000 км. ОК, няма проблем. В един момент обаче инфотейнмънт системата реши да се ъпдейтва – и за около 10 минути автомобилът не можеше да бъде стартиран.

При стартиране часовникът излиза от таблото

Преди няколко месеца DS преработи своя бестселър сред SUV-овете. На външен вид фейслифтът се познава веднага. DS 7 е доста по-ръбест сравнение с преди. Предницата е доминирана от голяма, шестоъгълна радиаторна решетка и дневни LED-светлини, които падат като водопад към новите LED-фарове.

Единствената версия изцяло на ДВГ е 1,5-литровият дизел

DS7 Crossback притежава нещо, което на повечето съвременни автомобили им липсва – а именно: ярко изразен характер. Ще се срещнете с него още при „запалването“ на двигателя – дори служителят в подземния паркинг, през чиито ръце само за деня са преминали повече автомобили, отколкото през редакторите на AUTO BILD за няколко месеца, се затруднява да намери ключовото копче. А то е позиционирано високо горе, между дюзите за вентилацията. И това далеч не е единствената изненада – при стартирането на мотора от таблото излиза изпипан часовник със стрелки! На това му се казва премиум в най-висша форма!

Ромбоидните мотиви са застъпени в кожата и на седалките, и на таблото…
…както и при графиките на дигиталния инструментален клъстер. Лилавите „пъпки“ издават системата за следене на концентрацията, която постоянно извършва мониторинг на очите на водача

Освен това тестовият автомобил разполага с масажни седалки, при които водачът и пътникът отпред могат да избират между пет програми за релаксиране по време на дълги пътувания. А именно те са истинско удоволствие на борда на „седмия“ DS. В просторното купе километрите ще минават неусетно дори за четирима възрастни пътници и дете, а 555-литровият багажник гарантира достатъчно място дори ако пътувате с няколко дами на море.

От централния тъчскрийн можете да контролирате различните режими за масаж на седалките

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин