/ Формула 1 oтменя кръга в Русия заради атаката над Украйна?

Формула 1 oтменя кръга в Русия заради атаката над Украйна?

В Източна Европа се води война – и Формула 1 не може просто да си затвори очите за навлизането на руските войски в Украйна. Вече тръгнаха слухове, че ръководството на най-престижната пистова надпревара в света щяло да отмени Голямата награда на Русия в отговор на агресията срещу Украйна.

Състезанието трябваше да се проведе на 25 септември. Но вече билети за GP в Сочи не могат да бъдат поръчани от официалния сайт на Формула 1. Нещо повече: Формула 1 и Световната автомобилна асоциация FIA вече изтриха руското знаме от календара си.

Очаква се стартът в Русия официално да бъде отменен всеки момент – още повече с оглед на факта, че Формула 1 е ръководена от американската компания Liberty Media.

Говори се, че стартът в Сочи щял да бъде заменен от кръг на пистата Istanbul Park в Турция – което би било добре дошло за българските фенове. По форумите дори споделят линкове, от които човек можело да се информира за билети.

Отборът на Haas, в който кара Мик Шумахер, също може да има проблеми – защото основен спонсор там е Дмитрий Мацепин, основният акционер в Уралхим, един от най-големите производители на минерални торове в Русия. Синът на Мацепин – Никита, е вторият пилот в отбора на Haas. Eто защо и болидът му е решен в цветовете на руския национален флаг.

Ако Русия бъде изключена от международната платежна система SWIFT в резултат на военната агресия, това може да се окаже проблем за плащанията към екипа на Haas или поне да ги затрудни.

Шефът на отбора Гюнтер Щайнер каза преди две седмици: „Ние не се месим в политиката, защото темата така или иначе е твърде далечна за нас. Ако се появи нещо, което ни засяга, ще се справим с него. Но това не е проблем в момента: ние сме тук, за да спортуваме.“

Едно обаче е сигурно: предвид ситуацията в Украйна, Мик Шумахер надали ще се радва, че пилотира болида с цветовете на руското знаме.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин