Формула Е: премиера в Мексико Сити

Електрическата Формула ще отпразнува първия си старт в Мексико: на пистата “Аутодромо Ерманос Родригес” тихите болиди ще проведат своята премиерна битка


11
мар.
2016

Утре, 12-и март, Формула Е стартира в Мексико Сити. Премиерата на сериите в южноамериканския метрополис заменя състезанието от Маями и трябва да се превръне в един от акцентите на календара. „Ще бъде фантастично! Феновете тук са сред най-екзалтираните в целия свят. Само преди няколко месеца, когато на същото място имаше Формула 1, станахме свидетели на този факт. Сега е наш ред“, радва се защитаващият титлата Нелсън Пикет-младши преди големия старт, който се очаква да бъде гледан от 40 000 зрители.

„Мястото на големите състезания е в големите градове – и то най-вече в такива със сериозни традиции в моторните спортове“, смята бразилецът, чийто баща (3-кратен шампион в F1 по време на активните си години – 80-те и началото на 90-те) е карал на “Аутодромо Ерманос Родригес”. Върху части от легендарната писта, чиято пълна дължина се използва във Формула 1, сега ще „дефилира“ Формула Е. В конфигурацията за електрическите „снаряди“ пистата ще бъде дълга „само“ 2,092 км. Най-атрактивната част от трасето е секцията при стадиона. Там от трибуните, на които по принцип се гледат бейзболни срещи, зрителите могат да виждат битката на болидите.

Екшънът в петото от общо единадесет състезания в шампионата е гарантиран. В средата на сезона, който се простира и в миналата, и в тази година, лидерът Себастиан Буеми от отбора на Renault e.dams има преднина от съвсем малък брой точки пред „преследвача“ си от ABT Schaeffler Audi Sport Лукас ди Граси – който във всяка от 4-те надпревари до момента се е качвал на подиума! „Четири класирания в призовата тройка едно след друго доказват, че сме на прав път. Те са израз на нашата стабилна работа в екип“, смята бразилският пилот.

След последния старт в Буенос Айрес (на 6-ти февруари) е проведен специален брифинг с централата на отбора, разположена в германския град Кемптен, на който са анализирани събраните от всички състезания данни. Затова Ди Граси е сигурен – „За Мексико сме подготвени на топниво!“. Конкуренцията обаче също не спи: „Много се упражнявахме на симулатора. Внимателно сме анализирали данните за трасетата, събрани до момента. Естествено, не е идеалният вариант като да бъдеш на място.“ В крайна сметка ще разберем колко подготвени са Буеми и компания в събота на пистата.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин