Формула Е: дисквалифицираха победителя Ди Граси

Пилотът на Abt Лукас ди Граси загуби победата си във Формула Е в Мексико, тъй като болидът му се оказа по-лек от позволеното. Така Буеми отново става лидер по точки

1303
2016

Лукас ди Граси нямаше много време да се порадва на победата си от състезанието oт Формула Е в Мексико. Няколко часа след финалът бразилецът беше дисквалифициран. Причината за решението: при проверката се оказа, че Abt Schaeffler FE01, използван в първата част на състезанието, тежи 886,2 кг – или с 1,8 по-малко от минимално разрешените. Така победител в старта стана Жероме Д‘Амброзио (Dragon).

„Въпросният автомобил беше претеглен няколко пъти тук в Мексико и при всяко измерване установихме тегло над минимално допустимото“, обяснява Ханс-Юрген Абт. „Тъй като нашият отбор не е правил промени по колата, нямаме обяснение за резултата след състезанието. Ще опитаме да открием причината за отклонението в теглото. В този момент можем само да се извиним на Лукас. Той направи фантастично каране и си извоюва стабилна победа с преднина повече от 5 сек. Ще направим всичко възможно, за да върнем Лукас отново в битката за титлата.“

Кратка радост: Лукас ди Граси нямаше много време, за да се порадва на успеха си в Мексико

Кратка радост: Лукас ди Граси нямаше много време, за да се порадва на успеха си в Мексико

Наказание получи и Лоик Дювал. Пилотът на Dragon завърши втори, но получи 15-секундно наказание заради неспазване на очертанията на пистата, което го прати на четвъртото място. Така двете Renault e.Dams – на Себастиан Буеми и Никола Прост, станаха съответно втори и трети.

Заради дисквалификацията Ди Граси губи и лидерската позиция по точки, която отива при Буеми. Сега швейцарецът води с 22 точки на Лукас. Интересен факт е, че двете победи на Д‘Амброзио бяха постигнати след дисквалификация на Ди Граси. Такъв именно беше случаят и в Берлин м.г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин