Новини » Фокусът върху електрическа мобилност ще ни направи по-силно зависими от Китай

Фокусът върху електрическа мобилност ще ни направи по-силно зависими от Китай

1804
2022

Според шефа на BMW Оливер Ципсе компаниите трябвало да бъдат внимателно да не станат прекалено зависими, като изберат да се фокусират върху определени страни, предлагайки единствено електромобили. Високопоставеният мениджър е на мнение, че пазар на автомобили с ДВГ щяло да има и в бъдеще.

„Като гледаме какви технологии излизат и натиска за пускане на електромобили, трябва да бъдем внимателни, защото така увеличаваме зависимостта си от много малко на брой държави“, каза Ципсе на кръгла маса в Ню Йорк, подчертавайки, че доставката на суровини за батериите се контролира предимно от Китай.

„Ако някой не може да си купи електромобил поради определена причина, но има нужда от кола, бихте ли му предложили да продължи да кара старата си завинаги? Ако вече не продавате двигатели с вътрешно горене, някой друг ще го прави“, каза Ципсе.

Той отдавна се застъпи срещу тоталните забрани за продажбите на автомобили с двигатели на вътрешно горене, които регулаторните органи налагат, за да бъдат намалени вредните емисии от индустрията на колела и продуктите й.

Според германеца ключово както за постигането на печалба, така и за защита на околната среда било пускането на по-ефективни автомобили с двигател на вътрешно горене, аргументира се Ципсе, като посочи пропуските в инфраструктурата за зареждане и високата цена на електрическите автомобили. Компаниите също така трябва да планират, че цените на енергията и суровините ще останат високи, като трябва да се стремят да работят по-ефективно в производството си и да се стремят да насочват повече усилия към рециклиране, за да намалят разходите си, каза Ципсе. „Сега имаме пик, те може да не останат на него, но няма да се върнат към предишните си нива“, смята шефът на BMW.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ