Филтър с активен въглен: вашият отговор на отрязаните катализатори

3009
2018

Дизеловият скандал се простира до все по-широки измерения: манипулативен софтуер, неспазени норми за вредните емисии, милиардни глоби за автомобилните производители, забрани за движение…И сякаш всичко това не е достатъчно, та и самите ние се тровим допълнително. AUTO BILD и Университетът в Хайделберг откриха, че замърсяването на въздуха с вредния азотен диоксид е значително над допустимите нива. При това е съвсем лесно да филтрирате почти на 100 процента опасния газ без мирис от интериора. За тази задача се грижи филтър за купе с активен въглен. „Чистникът” от хартия далеч не е новост – той е от години на пазара за авточасти.

Винаги при монтаж внимавайте филтърът да е сложен по посока на въздушния поток – в противен случай няма да функционира правилно

И въпреки това има един проблем: заводски повечето автомобили са оборудвани с „нормален” филтър купе, който предотвратява полените и праховите частици да попаднат в белите ви дробове посредством вентилацията на автомобила. Тези филтри обаче не действат срещу NO2-елемента на отработените газове при дизелите. Това доказват изследванията на екипа от експерти около д-р Денис Пьолер от Института за екология към Университет Хайделберг. В сравнение със стандартния филтър филтърът с активен въглен успява да разгради до 92 процента от NO2 при тестовете. „Резултатът демонстрира еднозначно, че филтрите с активен въглен трябва да бъдат стандарт за всеки автомобил”, пледира д-р Пьолер. Така погледнато, си е скандал в скандала, че повечето нови модели не разполагат серийно с такъв филтър. Все пак много производители предлагат възможността за следпродажбен монтаж – достатъчно е само да го изискате при следващото сервизно обслужване. Единственият недостатък е, че по правило оригиналната част струва повече, отколкото в магазините за авточасти. Големите производители като Bosch, Denso, Mahle, Mann+ Hummel или Valeo предлагат и филтри с активен въглен за по-стари модели автомобили.

Филтър купе за всички марки автомобили на ниска цена – онлайн магазин

92 процента от NO2-eмисиите, нахлуващи в купето на автомобила, могат да бъдат елиминирани с помощта на филтър за купето – стига той да има слой с активен въглен.

Спестовниците ще се зарадват, тъй като с необходимото ръководство за монтаж (каквото обикновено производителите на филтрите предлагат) ще могат да свалят още повече разходите за смяната. За много модели има дори видеоклипове в Youtube. При някои нови модели поленов филтър от обикновен магазин за авточасти излиза около 30 лева, а с активен въглен – 50. В официалното представителство сумата ще бъде 100 – и то без монтажа! Така че със смяната ще можете да си спестите доста финансови ресурси.

Извод

В интериора има отровни газове. Резултатът от изследването на AUTO BILD за наличието на NO2 в нашите коли ни кара да достигнем до едно-единствено заключение: във всеки нов автомобил серийно трябва да има филтър с активен въглен. А на употребяваните – да се постави допълнително.

АЗОТЕН ДИОКСИД: НЕВИДИМАТА ОПАСНОСТ В АВТОМОБИЛА

Въздухът в нашите коли се оказва сериозно замърсен. Още през 2016 AUTO BILD повдигна въпроса около екстремно високото
замърсявяне с дизелови вредни емисии. И новото проучване на Университета в Хайделберг разкри изключително високи стойности на въглероден диоксид – от 100 до 200 микрограма при разрешени само 40 на средногодишна база. „Голяма част от вредните емисии, които поемаме, идват именно при шофиране“, казва д-р Денис Пьолер от Института по екология. Изследването разкрива, че за по-чист въздух в интериора съществено помагат филтри с активен въглен. Те редуцират до 92 процента от опасните NO
2.

Внимание, вредни газове: без филтър за активен въглен в купето навлизат отрови

Винаги при монтаж внимавайте филтърът да е монтиран по посока на въздушния поток – в противен случай няма да функционира правилно

Още по темата