Фетел: уверени сме в себе си

Преди старта на сезон 2016 във Формула 1 Себастиан Фетел дава интервю пред AUTO BILD за своите шансове за титлата, Михаел Шумахер и усмивките на механиците си

1503
2016

Г-н Фетел, да започнем с най-важния въпрос: ще станете ли шампион тази година?

Себастиан Фетел (28): Сериозен отговор на този въпрос бих могъл да дам едва след няколко старта. Определено обаче това е моята цел. Като пилот човек трябва да вярва в себе си и в своите шансове. Ако създадем точните предпоставки, всичко е възможно.

Всичко е възможно?

Да, тъй като знаем в кои области трябва да се подобрим, за да се доближим още повече до Mercedes. Именно отборът на Mercedes е този, който трябва да победим – това е повече от ясно. Във Ferrari обаче също се адаптирахме като тим и събитията от миналата година ни дават добър начален тласък.

Кое има по-голяма нужда от подобрение във вашия болид – двигателят или шасито, за да изпреварите германците?

Комбинация от всичко. Хубавото, както казах, е, че вече знаем в кои области трябва да наваксаме. Уверени сме в себе си. И всичко, което постигнахме през 2015 г., ни помогна да направим още по-добър автомобил за 2016-а. Ето защо би трябвало сега да сме в по-изгодна позиция и се надявам да сме достатъчно добри, че да се борим за титлата. Искаме да поизпотим момчета в Сребърните стрели и в идеалния случай – да ги оставим зад гърба си. Усмивките и радостта на механиците на Ferrari след нашите успехи през 2015-а ме мотивираха допълнително.

Президентът на Ferrari Серджо Маркионе иска титлата този сезон. Мотивиращи ли са подобни изказвания или създават допълнително напрежение – т.е. натиск от големия шеф?

Самите ние сме най-големите си критици – постоянно се питаме разни неща и се мъчим да се развиваме все повече и повече. Но естествено, че титлата трябва да бъде изискване. Затова отидох в Маранело – червените кончета отново трябва да бъдат номер 1. И ако трябва да бъдем честни, добре е да има напрежение. Искаме да сме в такава позиция, че да ни взимат в сметките. Ще видим дали ще успеем да се преборим за титлата още тази година. Ще дадем всичко от себе си. Президентът ни знае това.

Ferrari SF16-H е призван да върне отбора към златните му времена.

Ferrari SF16-H е призван да върне отбора към златните му времена.

Говори се, че във Ferrari работите като германци. По маниера, наложен от Михаел Шумахер.

Аз върша своята работа и ако нещата се получат, това ме прави щастлив. Инвестирам много усилия, много страст, време и работа. Когато на финала получа нещо отсреща, ставам дяволски радостен.

Усеща ли се още влиянието на Шумахер във Ferrari?

Да, в голяма степен – има негови снимки и картини навсякъде. Освен това много от хората в екипа са работили с Михаел. Михаел е част от мита Ferrari. Във Ferrari обръщаме голямо внимание на историята, тя е част от чувството за марката.

Чувствате ли натиска от очакванията на италианските фенове? Че трябва да повторите победите на Шумахер?

Не, не чувствам натиска от очакванията. Имам чувството, че италианците виждат в мен Себастиан, а не Михаел. И въпреки това ми е хубаво да работя там, където моят най-голям идол е постигнал най-големите си успехи.

Някога мечтали ли сте си да счупите рекордите на Шумахер? И да постигнете неговите седем титли…

Не, не трябва. Михаел постигна много, но неговите постижения бяха уникални. Аз предпочитам да вървя по свой собствен път, стъпка по стъпка. И накрая ще видим какво ще излезе.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин