Фелипе Наср: „Формула 1 може да се поучи от Дайтона“

3001
2024

Фелипе Наср спечели „24 часа на Дайтона“ с Porsche номер 7. Бразилецът караше във Формула 1 през 2015 и 2016.

Състезанието продължава 24 часа и в крайна сметка 2,1 секунди решават победата! Триумфът на Porsche в 24-те часа на Дайтона разбуни духовете в света на моторспорта. Последните два часа от надпреварата определено бяха наситени с много екшън. Porsche №7 и Cadillac №31 постоянно си сменяха лидерската позиция.

Ще дадем само два примера, за да разберете колко епичен беше дуелът в най-известното състезание за издръжливост в САЩ: в една от обиколките двата прототипа от клас LMDh, пилотирани от Фелипе Наср и Том Бломквист, застигнаха изостанал с обиколка автомобил от GT-класа. Маневрата по задминаването му напомняше легендарната битка между Михаел Шумахер и Мика Хакинен на Спа, когато и двамата едновременно задминаха Рикардо Зонта. В тазгодишната ситуация успя да се наложи Cadillac.

В друг момент пък Porsche хитро „заклещи“ стратегически своя съперник от САЩ зад GT-машината на Рекси (също от германската марка), за да поведе 963 отново. След този ход хората по трибуните избухнаха!

Решаващият удар обаче беше нанесен с малко по-краткия финален питстоп за състезателя на Porsche Фелипе Наср, който след спирането уверено стигна до финала пръв със своя LMDh-болид. „Това е просто невероятно. Този сензационен екип го заслужи“, каза щастливият бивш пилот от Формула 1 на церемонията по награждаването и извика към тълпата: „Хареса ли ви шоуто?“

За Наср това беше най-големият триумф след годините му като пилот на Заубер във Формула 1. „Победата в Дайтона е нещо много специално“, коментира бразилецът пред AUTO BILD. „Обичам динамиката на състезанието, прехода от ден към нощ и ранните сутрешни часове, както и атмосферата точно преди старта.“

Фелипе Наср спечели 24-те часа на Дайтона с Porsche номер 7.

От 2015 до 2016 г. тазгодишният победител в Дайтона се състезава във F1, където завърши в 39 състезания и спечели 29 точки. Наср може да сравни и двете серии и заключва: „Формула 1 може да се поучи от състезания като Дайтона по отношение на достъпа на феновете и атмосферата. Тук зрителите се доближават много повече до пилотите и автомобилите, отколкото във Формула 1. Това е уникално – такъв трябва да бъде автомобилният спорт.”

Комбинацията от Porsche 963 и Дайтона е истинско предизвикателство и по отношение на пилотирането: „Машината не се управлява лесно“, казва Наср. „Най-вече заради високото тегло, дължащо се на хибридните компоненти. Ако към него добавите трафика по пистата, износването на гумите и изпреварванията, в кокпита ще изпипате неподправено усещане за истински спорт. Постоянно си нащрек зад волана и трябва да обмисляш какъв да бъде следващият ти ход. Обичам това.“

Точно като работата си за емблематичен бранд като Porsche: „Уникален е начинът, по който феновете се идентифицират с марката“, подчертава Наср. „Затова за мен е голяма чест да я представлявам и да усетя огромната им подкрепа.“ Наср и съотборниците му Мат Кембъл и Дейн Камерън продължават атаката си с Porsche 963 във втория кръг на американския шампионат IMSA на 20 април в Лонг Бийч (Калифорния).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин