Учениците от Чепеларе готвят нов електромобил за Shell Eco-marathon Европа 2017

За петото си поредно участие в състезанието за енергийна ефективност гимназистите проектират изцяло нов електромобил

1004
2017

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе влага много усилия в изработването на новия си автомобил с амбицията да измине 300 км само с 1 кВтч и така да подобри два пъти миналогодишното си представяне. За целта електромобилът е напълно обновен за постигане на по-голяма енергийна eфективност, намаляване на съпротивлението и общото му тегло.

Работата по новия прототип, задвижван от електрическа батерия, започна веднага след края на състезанието миналата година. Електрическата система на автомобила е изцяло сменена и са добавени нови компоненти. Допълнителната електроника дава възможност да се проследява в реално време средният разход на гориво. Прототипът има нов контролер, както и нов колекторен блок. Тази година ще се ползват и гуми Michelin с много ниско съпротивление при търкаляне. За постигане на висока енергийна ефективност и оптимално тегло панелът е изработен от карбон, а батерията е три пъти по-лека.

„Всички подобрения, които направихме по автомобила за състезанието тази година, се дължат на ценния натрупан опит от предходните ни участия. Научаваме нещо ново от всяко състезание, анализираме представянето си и това ни помага да изработваме стратегия за постигане на по-добри резултати. Вече сме на финалната права по подготовката му, но ще използваме оставащото време до състезанието за фини настройки и усъвършенстване. Амбицията ни е да постигнем двойно по-добро представяне в сравнение с миналогодишното ни участие“, сподели капитанът и ръководител на отбора инж. Тодор Лазаров.

Учениците от отбора на Чепеларе са най-младите сред българските участници във финалите на Shell Eco-marathon Европа 2017, който ще се проведе в Лондон. Талантливите визионери отново се състезават в категория „Прототипи“. Върху автомобила STORM-BG работят 15 ученици, а за Shell Eco-marathon Европа 2017 в Лондон ще заминат шестима от тях. От тази година подготовката за състезанието е обвързано с проекта „Твоят час“ на Министерството на образованието и науката, който има за цел да създаде условия за повишаване на потенциала на учениците чрез надграждане на техните знания, умения и компетентности. Съставът на отбора е почти изцяло подменен, тъй като това е част от подхода на училището. Целта е в процеса по проектиране и изработка да се включат максимален брой ученици. Отборът има свои механици, дизайнери, а сред пилотите тази година ще има и момиче. Миналата година, когато се състезава за първи път на пистата в Лондон, отборът се класира на 25-о място със 178 км/1 квтч – с 35% по-добро постижение спрямо 2015 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин