Усъвършенстваният електрически велосипед BMW се управлява като мотоциклет

0809
2021

С BMW i Vision AMBY, първия High-Speed Pedelec, BMW Group представя едно визионерско решение на две колела за градската мобилност на бъдещето. Външно BMW i Vision AMBY прилича на E-Bike, но предлага много повече възможности.

Електрическото задвижване предлага три нива на скоростта за различни видове пътища: до 25 км/ч при управление по велоалеи, до 45 км/ч по улиците в града и максимална скорост до 60 км/ч при многолентови шосета и извън населените места. 

AMBY означава „Adaptive Mobility“. Ексклузивно на IAA 2021 Mobility двете визионерски превозни средства BMW i Vision AMBY и BMW Motorrad Vision AMBY ще представят различните аспекти на основната идея за адаптивната градска мобилност на две колела. 

BMW i Vision AMBY представя идеята под формата на High-Speed Pedelec. Трябва постоянно да се натискат педалите, за да се получи подкрепа от електрическото задвижване. BMW Motorrad Vision AMBY е по-близо до ДНК-то на мотоциклет, ускорява при подаване на газ с ръка и притежава типичните за мотоциклет степенки вместо педали.

С приложение на смартфона може да се избере кои скоростни режими са на разположение на водача. Възможен е и ръчен избор на режим, както и автоматично разпознаване на позицията и вида на участъка от пътната мрежа чрез технологията Geofencing, а с това и автоматично адаптиране на максималната скорост. Тъй като все още няма законови рамкови условия за подобен автомобил с модулна концепция за скоростта, „AMBY“ визионерските превозни средства искат да дадат импулс на законодателя за включване на подобни възможности.  BMW i Vision AMBY предлага всеобхватен спектър от възможности като второ превозно средство в семейството или като навлизане в света на електрифицираните двуколесни превозни средства с педали. То изключително разширява радиуса на действие на конвенционален E-Bike благодарение на интелигентните технологии с три режима на управление. 

Дизайнът на BMW i Vision AMBY е подчинен на визуалната лекота и мощната естетика. Модерната геометрия на рамката въздейства като комбинация между състезателен велосипед и спортен E-Bike, но демонстрира с всеки детайл, че може много повече от конвенционален E-Bike.

В центъра на рамката е разположена батерията. С капацитета си от 2 000 Втч тя осигурява пробег до 300 километра в зависимост от режима на управление. Благодарение на технологията Fast-Charging батерията се зарежда за само 3 часа.Пренасянето на мощността е поверено на назъбен ремък, който почти не изисква поддръжка, трансмисията е интегрирана в задвижването. Висококачествената еднораменна вилка, позната единствено от мотоциклетите на BMW Motorrad, свързва задното колело в рамата.  

Ходовете на окачването от 120 мм отпред и отзад са идеални за всички случаи и за движение в града със скорост до 60 км/ч. Върху 27,5-инчовите капли са монтирани по-големи и по-широки гуми от обичайното, за да може да се гарантира максимален комфорт и сигурност дори и при по-високи скорости.

Предната част на кормилото е като част от рамката и е много високотехнологична и висококачествена. В широкото кормило светлините са интегрирани като тясна хоризонтална LED лента, което подчертава модерната визия на тази част на рамката.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин