Устройството, с което правите диагностика на автомобила и отключвате екстри от сматфона (ВИДЕО)

1812
2022

Искате да изтриете досадна грешка на таблото, да проверите здравословното състояние на автомобила чрез пълно сканиране на софтуера му, да изключите писукането за предпазния колан, докато маневрирате, или да накарате огледалата да се сгъват, след като заключите автомобила? Няма проблем – българските специалисти по хардуер и софтуер на компанията Abrites разполагат с правилното решение за вас в лицето на MODI. Зад това кратко име се крие S-класата на донгълите – или казано на по-прост език, един от онези модули, които включвате в диагностичната букса, за да комуникирате със софтуера на автомобила си. А за да го контролирате, е необходимо единствено да свалите мобилното приложение MODI от Google Play Store или Apple App Store на вашия смартфон или таблет.

Процедурата по изключване на предупреждението за непоставен колан

MODI е проектирано доста близко до диагностичните системи, които използват в сервизите, но е предназначено не за професионални диагностици, а за обикновени хора с бензин в кръвта, които с радост биха си „поиграли“ със софтуера на колата си и искат да „надникнат“ в работата на електронните й системи. Върхът на сладоледа сред възможностите на MODI е т.нар. функция Coding (свързана с отключване на екстри, които заводски не са налични за вашия автомобил). Тя е развита в най-голяма степен за марките от BMW Group и Volkswagen Group.

Деактивация на Start-Stop системата

При голяма част от новите модели автомобили с дигитално табло с българския софтуер ще можете да променяте анимираните показания на таблото (напр. да задействате т.нар. „спортни уреди“), както и да адаптирате по ваш вкус съдържанието в дисплея на мултимедийната система. Именно възможностите за персонализация на автомобила по вкуса на потребителя са един от най-важните акценти в MODI.

Актуаторните тестове

Свързване с автомобила на най-високо ниво

MODI поддържа и базова диагностика на автомобили oт всички брандове – и позволява при поява на дадена спорадична грешка да я изчистите и да покарате автомобила, за да видите дали ще се покаже отново и дали има смисъл да отделяте средства за професионална диагностика в сервиза. С MODI можете да влезете във всеки модул (напр. на ABS) и да видите номер на частта, софтуерна версия, записан пробег и т.н. На смартфона има опция и да изкарате данни за автомобила на живо – за да разберете какво се случва например при подаване и отнемане на газта, при задействане/спиране на климатика и т.н. Вижте как функционира MODI в краткото видео:

MODI позволява също така да правите и т.нар. „актуаторни тестове“ – при които „карате“ автомобила да извърши определена операция (например да включи перката на парното на определена степен, да изпрати стрелката на оборотомера в крайно положение и т.н.), за да видите дали даден компонент функционира нормално. И накрая, от приложението имате достъп и до т.нар. Health report или доклад за „здравословното състояние на автомобила“. На него откривате списък с грешки, придружени с конкретни описания. Благодарение на това не се налага да търсите в Google например какво се крие зад кода P0171, а ще видите, че той е свързан с прекалено голямо количество кислород или твърде малко количество бензин в гориво-въздушната смес.

Защита от недобросъвестни продавачи на употребявани автомобили

А тъй като освен с едноименното приложение MODI работи и с програмката VIN Reader, то може да се окаже незаменим помощник при избор на употребяван автомобил. Първо, защото има връзка със системата за крадени коли Stolencars24, и второ, защото дава възможност да сравните номерaта на отделните компоненти – а това би „издало“ автомобил, който е „събран“ от два ударени например.

Каква е цената на MODI?

Цената на устройството, което включвате в диагностичната букса, е 99 евро без ДДС. Освен тази сума обаче ще трябва да платите и за годишен абонамент – от 9,99 до 29,99 eвро, като сумата варира в зависимост от опциите, с които бихте искали да разполагате, и марките, с които искате да оперирате.

Донгълът, който включвате в диагностичната букса

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин