Новини » Услугата за споделена електромобилност SPARK е спестила 7,3 млн. кг вредни емисии

Услугата за споделена електромобилност SPARK е спестила 7,3 млн. кг вредни емисии

2604
2022

От създаването си през 2016 г. до момента услугата за споделена електромобилност SPARK директно е спестила 7,3 млн. кг вредни емисии във всички държави, в които е налична. В България прекият ефект на услугата върху околната среда възлиза на повече от 3 млн. кг. спестени вредни емисии. За сравнение, това е еквивалент на над 235 603 засадени дървета, които да „улавят“ вредните емисии.

Освен прекият положителен ефект върху природата директно в градската среда, където този проблем е най-значим, SPARK оказва и индиректно влияние и върху други, важни проблеми – нивата на шумово замърсяване и тежкия трафик. Услугата SPARK е една от малкото в световен мащаб, които залагат на 100% електрически автопарк, който към момента възлиза на над 1600 автомобила, като повече от 550 са в София и Пловдив. Електромобилите не отделят вредни емисии при движение и не увеличават нивата на шумово замърсяване, защото са тихи.

Всеки автомобил от услугата за споделена мобилност се ползва от множество потребители всеки ден, като всеки един от тях е избрал да не ползва или дори да не притежава личен автомобил. Това води до по-малко автомобили и по-малко трафик. Общо потребителите на услугата са изминали над 40,6 млн. километра без вредни емисии, като 16,7 млн. от тях са в България от старта на SPARK у нас в края на 2017 г. до момента. 

„SPARK се превърна във важна част от транспортния микс на София и Пловдив“, коментира Стефан Спасов, Изпълнителен директор на SPARK България и финансов директор на компанията – майка UAB SPARK Technologies, Литва. „Нашата услуга дава възможност на потребителите ни да имат на разположение автомобил винаги и навсякъде, където им потрябва без да имат ангажимент да притежават и поддържат такъв, независимо дали им трябва за няколко минути, за ден или по-дълъг период от време. SPARK предлага удобен, достъпен и екологично чист транспорт без вредни емисии и спомага за решаването едни от най-сериозните проблеми в градската среда – замърсяването на въздуха, нивата на шум, тежкия трафик и проблема с ограничените места за паркиране в централните градски части. Щастливи сме да бъдем основен фактор в развитието на електрическата мобилност и създаването на ясно разбиране за финансовите и обществени ползи от споделените услуги. В допълнение, присъствието ни дава и пряко отражение на развитието на зарядната инфраструктура” допълни той.

SPARK е водеща марка в сферата на споделената мобилност в Европа. Услугата предлага единствено електрически автомобили, което я отличава от голяма част от конкурентите й. Частната компания UAB SPARK Technologies (Литва) контролира дейността на услугата в Литва, България и Румъния. Дейността на компанията е фокусирана върху подобряването на ежедневния живот и мобилност чрез осигуряване на лесно достъпно пътуване с нулеви емисии в няколко големи европейски града – София, Пловдив, Букурещ и Вилнюс. Платформата разполага с автопарк от над 1 600 електрически автомобила и оперира изцяло през мобилно приложение, като към днешна дата услугата има над 290 000 потребители. 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ