AUTO BILD България / Усетихме тягата на Bugatti Chiron!

Усетихме тягата на Bugatti Chiron!


4
юли
2016

По-брутално, по-екстремно… и още по-бързо – това е Bugatti Chiron. AUTO BILD успя да се качи в новото Bugatti по време на Фестивала на скоростта в Гудууд!

С мощността си от 1500 к.с. Bugatti Chiron е не само най-мощният спортен автомобил на света – с цената си от 2 400 000 евро той е и най-скъпият. Защо обаче цитираме тези числа? Защото хората от Bugatti са много смели да докарат Chiron в имението на графа на Марч. Алеята там е просто асфалтиран полски път, съвсем малко по-широк от Bugatti-то. И както често се случва на Острова, преди нашето тестово возене валя стабилно. За капак ретро „бегачките” напоиха трасето с маслото – така че да не се надяваме на много сцепление. За щастие човекът зад волана знае какво прави – Анди Уолъс е не само тест-пилот на Bugatti, но и неколкократен победител в „24 часа на Льо Ман”. Това донякъде разсейва страховете ни.

Готови за старт: това Bugatti ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,5 сек.

Готови за старт: това Bugatti ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,5 сек.

Повече място от очакваното

Но нека първо се качим в новото Bugatti – а това не е лека задача за 2-метров мъж. Широки прагове, нисък покрив – тук изглежда се изисква гъвкавост. И сега идва моментът на изненадата – на седалката до шофьора има доста пространство. Слагаме каските и сме готови да потегляме. Чуваме стартера, а непосредствено след това 16 цилиндъра се „събуждат” зад гърбовете на пасажерите. В началото те звучат глухо – и по нищо не издават мощта на агрегата.

Chiron спира дъха

Докато се подготвяме за старта на нашата обиколка, остава малко време за оглед на кокпита на спокойствие. Интериорът е максимално изчистен и изпипан до последния детайл – точно както очакваме от Bugatti. И изработен много по-качествено от всичко, което се предлага в класа. Всеки шев е перфектен, централната конзола от алуминий сякаш е изваяна от склуптор. Всичко това обаче е като затишие пред буря. Защото когато заставаме на старта и Уолъс активира първа предавка, сякаш отиваме в друга орбита. Пълна газ – и тогава Chiron така те залепя за седалката, че сякаш изкарва въздуха от белите ти дробове. Теоритично машината ускорява от 0 до 100 км/ч за под 2,5 сек – но тук, в Гудууд, и четирите колела се борят за повече сцепление. Преди първия завой следва леко отнемане на газта – време да си поемем въздух. Защото след миг кислородът отново ще бъде загубен – керамичните спирачки „захапват” здраво и отрицателното ускорение залепва пасажерите за 3-точковите колани.

Това не се вижда всеки ден: скоростомерът на Chiron е разграфен до 500 км/ч.

Това не се вижда всеки ден: скоростомерът на Chiron е разграфен до 500 км/ч.

Активираме 1490 конски сили

Време за поемане на въздух не остава. Въпреки мръсотията по трасето Bugatti-то се запътва стремглаво към един превал със завой. И тук ли ще продължим на пълна газ? Да, Уолъс не си поплюва! Въпреки активното окачване колелата остават за кратко във въздуха. Предните гуми първи намират сцепление – и така се получава дрифт с над 200 км/ч! Някой беше казал, че Формула 1 в Монако била като да летиш с хеликоптер в хола – и тук намираме някаква аналогия, защото трасето на Гудууд изобщо не е подходящо за бруталната мощ и размерите на Chiron. Накрая стигаме до финала – бордовият компютър отчита максимална скорост 202 км/ч, а двигателят е развил максимално 1490 к.с. Ето защо при тези числа, сякаш от друга Вселена, моят свят се обръща с главата надолу…

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин