Употребяван Opel Corsa: какво може малкият автомобил?

1908
2022

Opel Corsa E се произвежда от 2014 до 2019 г. Сега малкият автомобил се продава изгодно като употребяван. Дали е подходящ за пестене?

При малките автомобили Opel участва в надпреварата от 1982 – още първата Corsa бе успех за хората от Рюселсхайм. Този успех продължава още няколко поколения, междувременно под стратегията на Stellantis. Досега от модела са произведени над 13,5 милиона екземпляра.

Пуснатото на пазара през 2015 г. и произвеждано до 2019 г. пето поколение на Corsa използва от съображения за намаляване на разходите платформата на представеното през 2006 г. предишно поколение. По-свежи предница и задница, както и нови моторизации, както и сериозно преработено окачване донесоха промяната.

Срещу доплащане Opel оборудва Corsa E с най-различни асистиращи системи (система за разпознаване на пътни знаци, асистент за запазване на пътната лента, темпомат, асиснет запредупреждение от челен сблъсък, асистент за дългите светлини, както и за мъртвата зона), като освен това го оборудва с биксенонови фарове и LED-дневни светлини.

Opel Corsa на старо: под 19.000 лв. за петгодишна с пробег 69.000 км

Нашият екземпляр от Autohus в Бокел до Бремен е с пет врати, ниво на оборудване „Edition“ и не особено експлозивния, но напълно достатъчен 1,4-литров атмосферен двигател. През август 2017 г. като нов внесеният от Дания модел е струвал 34 500 лв. Сега в доста добро видимо състояние и с изминати 69.409 километра, автомобилът се продава за под 19.000 лв. Макар и първият притежател на колата да не е инвестирал кой знае колко в екстри, на борда има всичко най-необходимо.  Включително и механична климатична инсталация и CD-аудиосистема с Bluetooth, както и подгряване на седалките и волана.

Липсва ви навигация? Не е толкова страшно! Все пак в днешно време разполагате със смартфон. А как ще пътувате в автомобила? Все още сравнително удобно. Окачването не тропа, отпред е сравнително просторно, пластмасите в интерора са твърди, но издръжливи. Тапицериите на седалките също са на прилично ниво.

С няколко хилядарки по-евтин от VW Polo на същата възраст

На задната седалка е значително по-тясно, но затова пък има инсталирани Isofix-приспособления за закрепване на детски столчета и въздушни възглавници за главите. Сериозен аргумент за покупка, ако Corsa ще бъде втори автомобил в семейството.

На краш-теста на Euro-NCAP през 2014 Corsa E получава 4 звезди. Звездният час на модела са разходите за поддръжка.

Като употребяван Opel Corsa струва с няколкохиляди по-малко от VW Polo на същата възраст, резервните части също не са скъпи. Скъпата смяна на ангренажен ремък отпада при модела с ангренажна верига, а поддръжката е възможна и без специални познания.

Дори без електрически или хибриден вариант има голям избор: от април 2018 г. Opel преминава към по-екологични версии Euro-6d-Temp. 1-литровият турбодвигател звучи малко по-шумно, но пък е доста пъргав. По-рядко срещани са дизеловите варианти с Euro-6-и мощност от 75 до 95 к.с.

За особено динамичните почитатели на Corsa, Opel предлага версията GSI със 150 к.с. Истинска „ракета” е разполагащият с 207 к.с. вариант OPC. Той спринтира за 6,8 секунди до темпо 100 и вдига максимум 230 км/ч. На старо цените на модела започват от около 26 000 лв.

ИЗВОД

Тази Corsa би могла да бъде първи избор за изгоден втори автомобил или за начинаещи шофьори. За не много високи суми се предлагат петгодишни екземпляри с неголям пробег. Текущите разходи за поддръжка не са високи, а качеството е по-добре от това на предшествениците.

Още по темата