/ Употребяван Land Rover Defender 110 вече е почти два пъти по-скъп, отколкото като нов

Употребяван Land Rover Defender 110 вече е почти два пъти по-скъп, отколкото като нов

Ръбест, корав и неразрушим: Land Rover Defender е смятан за един от последните истински офроуд автомобили. Моделът е създаден по рецепта за максимална проходимост, която беше толкова проста, колкото и интелигетна – именно това допринесе за прекрасната репутация, която моделът си завоюва. Defender комбинира сериозен клиренс с подобаващи ъгли на атака, постоянно задвижване на четирите колела с понижаващи предавки и устойчва конструкция на рама.

Макар че новото издание на Defender от 2020 г. не се представя по-зле на пресечен терен от предшественика си, модерният Landy не е онзи митичен всъдеход, останал в историята. Ето защо ако търсите класически Defender, трябва да бъдете търпеливи и да се примирите с високите цени.

Въпреки че Defender има славата на неубиваем, той е податлив на ръжда и дребни проблеми, ако бъде оставен без поддръжка. A за да получите наистина запазен екземпляр, е почти задължително да търсите aвтомобила, който е каран колкото се може по-малко. Ако пробегът при търсенето в нашата онлайн борса бъде ограничен до 15 000 километра, ще откриете под 20 „класически“ Defender-а.

Носталгиците на високопроходимите автомобили ще бъдат възхитени от поглед в кабината на отлично запазения Defender.

И без значение на колко примамлива оферта попаднете, при автомобил с висока проходимост винаги следва да направите по-обстойна проверка. Защото дори желаният Defender да изглежда перфектно отвън и да е изминал само няколко хиляди километра, отдолу може да ви очаква плашеща гледка. Ако „британецът“ е бил шофиран по предизвикателен терен и например диференциалът му е бил удрян, въпреки иначе перфектното състояние ще трябва да се подготвите за скъп ремонт.

Класика в състояние като от шоурума

С малко късмет и ако уцелите правилния момент обаче можете да попаднете на някое бижу на пазара на употребявани автомобили. Например като този Land Rover Defender 110 TD4 SE от първи собственик ръка и пробег, който ще заинтригува колекционерите. Всъдеходът с първа регистрация от ноември 2015 г. е изминал само 6250 километра и в момента очаква новия си притежател в Autohaus Mühlenhort GmbH в германския град Шверин.

Феновете на британската 4×4 марка, които пазят оригиналната брошура и ценовата листа на модела, могат да направят интересна справка. Като нов 110 Station Wagon SE със 122 к.с. се е продавал за 76 580 лева – а днес употребяваният Defender си търси нов собственик за 69 900 евро (139 800 лева). С оглед на скока на цените в последно време и ограниченото предлагане на eкземпляри от модела обаче, дори покупката на този Land Rover може да се окаже изгодна сделка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин