Употребяван автомобил: VW Golf VII от 26 000 лева

Който избере употребяван Golf VII, не може да направи голяма грешка

0308
2016
Седалките и предлагането на място са убедителни. Дори и след три години интериорът на тестовия автомобил изглежда свеж

Седалките и предлагането на място са убедителни. Дори и след три години интериорът на тестовия автомобил изглежда свеж

ВЕЧЕ НИЩО НЕ Е СИГУРНО. Времето прави каквото си иска, държавата вече не е толкова стабилна, а VW, някога символ за дълготрайност и издръжливост, постоянно е критикуван заради нелегален софтуер и късащи се ангренажни вериги. Въпреки това като употребяван автомобил образецът в този клас VW Golf не бива да бъде подминаван. Поне що се отнася до седмото поколение (от 8/2012 година). То не е засегнато нито от „лъготещия“ софтуер, нито от късащите се ангренажни вериги при TSI бензиновите мотори. Това си има логична причина: при Golf VII се ползва новата модулна система за напречен монтаж на двигателите (MQB), а с нея и ново поколение двигатели. Склонните към късане на ангренажната верига TSI двигатели (с код EA 111) са заместени с новите разработки с ангренажен ремък (ЕА 211).  Използваният още при Golf VI дизелов мотор ЕА 189 с вграден от завода нелегален софтуер никога не е монтиран на Golf VII, TDI модификациите се задвижват от мотора с код ЕА 288. А при Golf VII всичко е постарому: печели както винаги всички сравнителни тестове, в които участва, защото е много балансиран.

1.6 TDI  не „лъготи“. Той работи тихо, еластичен е и се задоволява с 5 литра гориво

1.6 TDI не „лъготи“. Той работи тихо, еластичен е и се задоволява с 5 литра гориво

Това се вижда и от клиентите, затова Golf все така е най-продаваният автомобил в Европа. Добър избор е и като употребяван, защото надеждността му е висока. С едно изключение: 7-степенната DSG (DQ200) при автомобила от продължителния тест на AUTO BILD се повреди. При пробег 150 000 километра Golf 1.4 TSI започна да придърпва при потегляне, дисковете на съединителя бяха износени – проблем, който се среща при всички модификации с тази скоростна кутия. Така че който не иска да има проблеми в дългосрочен план, по-добре да си превключва сам. Пестеливците и онези, които шофират много, могат да изберат базовия дизелов мотор 1.6 TDI (90/105/110 к.с.), който е достатъчно мощен и много икономичен. Който кара по-малко и предпочита по-агресивния стил на шофиране, ще остане доволен от 1.4 TSI със 140, респ. 150 к.с. Над него са бензиновите модификации GTI и R с минимум 220 к.с. – автомобили за фенове. Предлаганите от 2014 година варианти с електрическо задвижване (e-Golf) и Plug-in хибрид (Golf GTE) все още са голяма рядкост на пазара на употребяваните автомобили.

VW ОТСТРАНИ ПОЧТИ ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ ПРИ СЕРВИЗНИ АКЦИИ

Качеството на изработката и на материалите е много високо. 1.6 TDI се предлага с 6 предавки от април 2014 година

Качеството на изработката и на материалите е много високо. 1.6 TDI се предлага с 6 предавки от април 2014 година

Като изключим споменатите по-долу спънки, които бяха отстранени при сервизни акции, Golf VII е безпроблемен автомобил. В продължителния тест на AUTO BILD след 150 000 километра DSG на 1.4 TSI започна да придърпва при потегляне. Причината: износени дискове на съединителите. Смяната им би струвала около 2600 лева. Поради факта, че автомобилът бе на 2,5 години, VW пое всички разходи по ремонта.

Задни амортисьори: При версиите с мощност над 122 к.с. и спортно окачване задните амортисьори трополят. Причината е дефектен клапан в амортисьорите, VW сменя детайлите безплатно.

Задни амортисьори:
При версиите с мощност над 122 к.с. и спортно окачване задните амортисьори трополят. Причината е дефектен клапан в амортисьорите, VW сменя детайлите безплатно.

Задни лагери на главините: Това не е априлска шега: при автомобилите, чийто корпус на лагерите на главините е отлят през април 2015 година, той може да се счупи. Проведена е сервизна акция, проблемът е отстранен.

Задни лагери на главините: Това не е априлска шега: при автомобилите, чийто корпус на лагерите на главините е отлят през април 2015 година, той може да се счупи. Проведена е сервизна акция, проблемът е отстранен.

7-степенна DSG През ноември 2013 година бе проведена сервизна акция за скоростната кутия с код DQ200. VW смени маслото на трансмисията. При Golf 1.4 TSI от продължителния тест на AUTO BILD след 150 000 километра дисковете на съединителя бяха износени.

7-степенна DSG
През ноември 2013 година бе проведена сервизна акция за скоростната кутия с код DQ200. VW смени маслото на трансмисията. При Golf 1.4 TSI от продължителния тест на AUTO BILD след 150 000 километра дисковете на съединителя бяха износени.

Горивна помпа
През май 2015 година VW извика в сервизите 4250 собственици на Golf VII заради блокираща бензинова помпа и прекъсване в подаването на гориво. Проблемът се смята за решен.

Актуатор на разпределителния вал при 1.2 TSI
Дефектен актуатор на разпределителните валове при 1.2 TSI от 2014 година може да доведе до повреди на двигателите. През юли 2015 година VW стартира сервизна акция и смени детайла.

Извод
Независимо дали го харесвате или не: Golf VII е един много зрял и балансиран автомобил. А е много препоръчителен и като употребяван. Изключението: дисковете на съединителя на 7-степенната DSG се износват бързо.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин