Употребяван автомобил: Toyota Prius от 5000 лв.

Хибридите на Toyota промениха света на автомобилите. Издръжливи ли са им обаче акумулаторните батерии?

0107
2016

ТОВА ЛИ ТРЯБВА ДА Е БЪДЕЩЕТО? Естествено, дизайнът все пак е въпрос на вкус. Въпреки това нещата с първия Toyota Prius са ясни: моделът изглежда доста необичайно. От Toyota са „украсили“ външността с ниско смъкната предница и заден спойлер от 90-те години. Никой обаче не обърна през 1997 г. внимание на визията – все пак при дебюта си Prius бе символ на бъдещето. Акумулаторната батерия се зареждаше при спускане или при спиране, а електромоторът разтоварваше бензиновия двигател. Toyota обеща среден разход от 5,1 литра, AUTO BILD установи по време на теста точно 5,1 литра. Подобно нещо е рядко срещано и до днес. Като цяло японците успяха да пуснат надеждна и безпроблемна техника. Изобщо нещата при Prius се получиха от раз.

Кокпитът също е въпрос на вкус. Огромен лост на трансмисията и централно разположен монитор, който изобразява притока на енергия

Кокпитът също е въпрос на вкус. Огромен лост на трансмисията и централно разположен монитор, който изобразява притока на енергия

Първите модели в Германия вече са на възраст 16 години. Проблеми? Такива не са известни. Като цяло дефектите са минимални. При пробег от 200 000 километра капацитетът на акумулаторните батерии намалява. Това понижава ефективността на системата, а бензиновият разход се качва. Случва се отделни модули на никел-металхидридната батерия в багажника да се повредят, но те може да се сменят поотделно. При цялостно разреждане на батерията дилърите препоръчват специално зарядно устройство, което регенерира акумулаторната батерия. След това малкият седан продължава да жужи с разход от около 5 л/100 км. Тих и значително по-комфортен в сравнение с наследника си.

ОТЛИЧНИКЪТ СЪЩО ОСТАРЯВА

Шофьорите на Prius изглежда са щастливи хора. В края на краищата почти нищо не се разваля. Нашият Prius от автокъща Carsburg в Бремен (www. carsburg.com) продължава да жужи безупречно. Фактът, че вече е навъртял 13 години, личи от ръждата по пода на автомобила. Нещата обаче не са драматични – още повече че при пробег от 119 000 километра акумулаторните батерии са в много добро състояние.

Ръжда по праговете Кафявата чума не пощади дори и автомобила от продължителния тест на AUTO BILD Prius. За 13-годишен автомобил нещата са сравнително окей.

Ръжда по праговете
Кафявата чума не пощади дори и автомобила от продължителния тест на AUTO BILD Prius. За 13-годишен автомобил нещата са сравнително окей.

Блок с акумулаторни батерии Ако капацитетът на акумулаторните батерии намалее, се качва разходът на бензин. Често проблемът може да бъде решен със смяната на 38-те модула на никел-металхидридната батерия. Цялостната подмяна излиза около 5500 лв.

Блок с акумулаторни батерии
Ако капацитетът на акумулаторните батерии намалее, се качва разходът на бензин. Често проблемът може да бъде решен със смяната на 38-те модула на никел-металхидридната батерия. Цялостната подмяна излиза около 5500 лв.

 

В сивия интериор на „японеца“ е доста еднообразно

В сивия интериор на „японеца“ е доста еднообразно

No Sports в Prius. Затова пък първото поколение на модела блести с комфорт

No Sports в Prius. Затова пък първото поколение на модела блести с комфорт

Двигателят с вътрешно горене (72 к.с.) и електромоторът (44 к.с.) са добре сработен екип

Двигателят с вътрешно горене (72 к.с.) и електромоторът (44 к.с.) са добре сработен екип

 

ИЗВОД

Много от производителите се затрудняват да произвеждат масови модели, които дългосрочно да не създават проблеми. Впечатляващо е, че това е успяла да постигне Toyota с този пионер на хибридната техника. Prius просто не спира да върви. Единственият проблем е, че ако нещо се развали, ремонтът излиза скъпо.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин