Употребяван автомобил: Smart ED от 23 000 лева

Едва ли е възможно по-малко: четири колела, две седалки, един електромотор, нулеви емисии. Но пестенето с електричество е скъпо

0102
2016

Ще го кажем веднага: Smart ED не е икономически изгоден. При покупката му става дума по-скоро за кредо. Защото този малък ускорител на частици просто е прекалено скъп – както при покупката, така и при поддръжката. И въпреки това мъникът е интересен. Не на последно място и заради привилегиите за електромобилите в много европейски държави. Но те всъщност не са толкова много. Освен може би безплатното влизане и паркиране в центровете на големите градове. От друга страна, този Smart се грижи за природата. Защото не изхвърля никакви вредни емисии. И който иска да се движи с чиста съвест, ще го зарежда с електроенергия от възобновяеми източници. Електроенергията на Greenpeace Energy например струва около 50 стотинки на кВтч. Smart ED харчи 15,1 кВтч на 100 км (без загубите при зареждането). Тоест ще ви струва около 80 стотинки на километър (за Германия). При актуалните цени на горивата разликата с малък дизелов автомобил не е голяма. Освен това те са по-евтини, а и не трябва да плащате 130 лева наем за акумулатора на месец.

Познато: интериорът е като на конвенционалния Smart – за двама души

Познато: интериорът е като на конвенционалния Smart – за двама души

Тестовият Smart е бил демонстрационен автомобил и от дълго време е паркиран при дилъра на марката Burger Schloz. Мъникът е регистриран за пръв път през януари, но е модел от 2014 година. Оборудването е бедно: климатичната инсталация е серийна, все пак седалките са с подгряване, има и радио. Пробегът е малко над 5000 километра. А иначе? Електромобилът изглежда като нов. И точно така се движи. При шофиране погледът постоянно бива привличан от двата уреда на арматурното табло: индикатор за мощността и заряд на акумулатора. В началото дори избягвате да активирате електрическите стъклоповдигачи (серийни). Защото и това намалява пробега, който във всекидневието е около 100 километра. И само ако галите нежно педала на газта, можете да изминете още 30 километра. След което трябва да го зареждате 7 часа в контакта у дома. По-бързо става със зарядна станция – но и тя изисква отново доста пари. Може би Smart ED все пак си струва. Но само ако цените се понижат, а и при дилърите има още непродадени екземпляри. Daimler прекрати производството след 3 години. Електрически наследник не се очаква преди края на 2016 година.

НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРИЖА: КОЛКО ДЪЛГО ЩЕ ИЗДЪРЖИ АКУМУЛАТОРЪТ?

Да, акумулаторът, за него все още няма достатъчно отзиви в дългосрочен план. Засега се държи. А когато започне да отслабва, получавате нов с лизингов договор. Който не го вземе на лизинг, ще трябва да плати над 36 000 лв. – колкото струва целият автомобил като нов. Познат проблем при този модел: предният капак за обслужване често пада в автомивките. Сервизни акции бяха проведени заради дефектни пружинни стойки и разхлабени болтове на спирачните апарати. И още нещо: през май-юни 2007 г. бе заменен и осигуряващият пръстен на кормилната щанга.

Извод

За мен електромобилът има смисъл само като малък автомобил за града. И въпреки това: този Smart си остава втори автомобил за хората с високи доходи. Ако можете да си го позволите – моля. ED се справя със задачите си добре. Само че засега екологичното пестене е прекалено скъпо.

Окачване При движение из града шарнирите на окачването се износват по-бързо. Добрата новина: тъй като електромоторът помага при спирането, спирачните накладки издържат по-дълго.

Окачване
При движение из града шарнирите на окачването се износват по-бързо. Добрата новина: тъй като електромоторът помага при спирането, спирачните накладки издържат по-дълго.

Задвижване Електромоторът работи без почти никакво износване. Но полуоските страдат.

Задвижване
Електромоторът работи без почти никакво износване. Но полуоските страдат.

 Детайли по каросерията Капакът за обслужване често пада под налягането на четките в автомивките.

Детайли по каросерията
Капакът за обслужване често пада под налягането на четките в автомивките.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин