Употребяван автомобил: Porsche Boxster 2.7

Няма как да карате кабриолет на Porsche по-евтино. Boxster се предлага от 14 000 лева. Но евтините екземпляри ще поскъпват. Тук ще ви обясним защо.

2104
2016

Както знаем, животът ни често е съставен от пропуснати възможности. И за да не ни пишете след няколко години: защо не ни казахте? Ето, сега ви предлагаме една автомобилна инвестиция: Boxster – в момента на зимна промоция.

Майстор на завоите: майстор на дрифта със средно разположен двигател. Ще се радвате на истинска наслада от шофирането дори и през зимата

Майстор на завоите: майстор на дрифта със средно разположен двигател. Ще се радвате на истинска наслада от шофирането дори и през зимата

В момента ранните модели се предлагат на цени от 14 000 лева. Най-често с безумно висок пробег, „изтормозени“, с повредени гюруци, с течащи като решето двигатели. А, да, и още нещо: воланът е от „обратната“ страна. Наистина е много странно, но се предлагат много Boxster-и от Великобритания. Но кой би искал да седи отдясно в едно Porsche?

През 1996 година идеята за пускането на пазара на донякъде достъпно базово Porsche бе просто гениална. Да не говорим, че роудстърът имаше много общи детайли с представения една година по-късно 911 (Typ 996). Новото моделно семейство с код 986 успя да спаси производителя на спортни автомобили по време на кризата. И тъй като Boxster бе толкова успешен, той се произвеждаше не само в Цуфенхаузен до Щутгарт, но и в заводите на Valmet в Уусикаупунки, Финландия. Мястото на производството може да бъде разпознато по S или U във VIN-а на идентификационния номер (VIN) на автомобила. Познавачите твърдят: Boxster-ите от Валмет са изработени по-качествено.

Швабско спортно студио: всичко е включено, но материалите правят впечатление на леко евтини

Швабско спортно студио: всичко е включено, но материалите правят впечатление на леко евтини

Общото за всички тях: в началото имаше проблеми. Някои клиенти вземаха автомобилите си от завода и още недостигнали Хамбург, оставаха на пътя с тотална повреда на двигателя. Или счупване на междинния вал, или силен теч на масло поради неправилно монтиран семеринг на коляновия вал. Освен това имаше и проблеми при сглобяването на двигателите. Но всичко това вече е минало: повечето роудстъри са ремонтирани и модернизирани. Поради това Boxster е препоръчителен – и няма да поевтинява повече, а и инспекторите на TÜV нямат почти никакви възражения. Нито един автомобил в този клас не е по-„държелив“ на тази възраст.

Подходящо за дълги пътувания: седалките са удобни и за пилоти с ръст до 1,90 метра

Подходящо за дълги пътувания: седалките са удобни и за пилоти с ръст до 1,90 метра

Нашият сив тестов екземпляр с 220 к.с. (от 2000 г.) е паркиран при дилъра Die Automaklerin в Синделфинген. Синият интериор от Alcantara е чист, моторът е леко „изпотен“ с масло – нищо страшно. Автомобилът е с перфектно попълнена сервизна книжка, което не е нещо обичайно: при часовите ставки за сервизно обслужване до 350 лева повечето стари Boxster-и се обслужват в сервизи, които не са фирмени. Това не е проблем, ако обслужването е извършено по правилата. Защото в противен случай зимната приказка ще приключи без хепи енд.

 

 

 

 

 

 

 

Двигател
Силен теч на масло от двигателя или трансмисията. Бягайте бързо. Ремонтът струва минимум 4000 лева.

 Porsche Boxster | Gebrauchtwagen Porsche Boxter

Ударите от камъчета
Те обстрелват предната броня в предната й част, долната част от бронята се наранява при стръмни изкачвания. Заради това: огледайте обстойно дъното на автомобила.

Окачване
Почти никакви проблеми пред TÜV. Единствено понякога се налагат настройки на окачването. Които не са евтини.

Задно стъкло
До края на 2002 година е от чувствителна пластмаса. След това е от устойчиво на всякакви въздействия стъкло.

Гюрук
Протрива се отстрани. Нов текстилен покрив заедно с монтажа струва около 3000 лева.

 

Каросерия
И поцинкованата ламарина може да ръждясва, ако защитният слой под нея е „заминал“. Тук това се вижда на долния ръб на вратата.

Извод
Няма да мине много време и ще започнем да се заглеждаме по ранните Boxster-и. И ще мърморим: това бяха шестцилиндрови двигатели! И няма да ставаaт по-евтини. Затова: купувайте сега. Обаче: купувайте само екземпляри с перфектно попълнена сервизна книжка и „достоверна“ итория.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин