AUTO BILD България / Употребяван автомобил: Mercedes M-клас (W 164) от 24 000 лева

Употребяван автомобил: Mercedes M-клас (W 164) от 24 000 лева

Добър ли е М-клас с напредване на възрастта, или е куц кон?


30
авг.
2016

В НАЧАЛОТО БЕ КОНЯТ. Той теглеше тежки каляски, превозваше товари и осигуряваше на хората известна мобилност – дори и извън пътя. Днес ролята на конете е поета от автомобили с ремарке, много често с двойно задвижване. Типичен и много популярен представител на тази категория: второто поколение на Mercedes M-клас (W 164), произвеждано от 2005 до 2011 година в САЩ. AUTO BILD подложи един такъв употребяван изискан SUV на 7 изпитания.

ИЗПИТАНИЕ 1: ВСЕСТРАННИ ТАЛАНТИ
Тук моделът трябва да демонстрира колко добре се представя извън пътя. И тъй като ML е един SUV от висок клас, той трябва да се справи уверено. Всички варианти серийно са оборудвани с постоянно двойно задвижване, асистент при спускане по наклон и електронната система за контрол на сцеплението 4ETS. Това е достатъчно, за да изтеглите тежкото ремарке от мократа ливада. Но ако желаете редовно да ползвате тежкия офроудър извън пътя, трябва да обърнете внимание дали е оборудван с опционалния Offroad пакет. Той включва понижаващи предавки, блокаж на средния и задния диференциал и ръчен режим за автоматичната трансмисия. Така ML се превръща в офроуд професионалист.

Катерач: с опционалния Offroad пакет М-клас може да се изкачва по наклони до 100 процента

Катерач: с опционалния Offroad пакет М-клас може да се изкачва по наклони до 100 процента

ИЗПИТАНИЕ 2: ТЕГЛЕНЕ
Това е много важно за повечето водачи на ML и често е аргумент за покупка: максималният прикачен товар. Той е 3,5 тона – повече не е допустимо и по закон. В комбинация със серийното двойно задвижване, дизеловите мотори с висок въртящ момент и опционалното въздушно окачване Airmatic ML е перфектен автомобил за теглене на ремаркета.

Влекач: ML може да тегли ремаркета с тегло до 3,5 тона и се справя уверено с тази задача

Влекач: ML може да тегли ремаркета с тегло до 3,5 тона и се справя уверено с тази задача

ИЗПИТАНИЕ 3: ИЗДРЪЖЛИВОСТ
Максимално комфортното преодоляване на дълги отсечки е сред силните страни на М-клас. Особено когато е оборудван с въздушното окачване Airmatic. С него ML се носи над неравности от всякакъв тип: нежната автоматична трансмисия, мощните двигатели и високата позиция на седене превръщат М-клас в перфектния партньор за дълги пътувания. V6 дизеловите агрегати (280/300/320/350 CDI/350 Bluetec) са идеалните мотори, тъй като са мощни, работят спокойно и относително икономично (около 10 литра).

Комфортът е кралската дисциплина на М-клас. Седалки, предлагане на място, окачване – всичко е безупречно

Комфортът е кралската дисциплина на М-клас. Седалки, предлагане на място, окачване – всичко е безупречно

 

ИЗПИТАНИЕ 4: ДРЕСУРА
Елегантното излъчване е много важно в конния спорт. При някои екземпляри на М-клас обаче заводската елегантност е нарушена от спорните намеси на предишните собственици. 23-инчовите джанти може да изглеждат много яко, но водят до значително понижение на комфорта и особено на високопроходимостта. От друга страна, трябва да внимавате и с автомобили, които през целия си живот са теглили тежки товари (износване на окачването) или често са се движили извън пътя (ръжда).

ИЗПИТАНИЕ 5: ПРОВЕРКА НА НАДЕЖДНОСТТА
Големите и тежки коне често страдат от артроза с напредване на възрастта. Същото важи и за М-клас: шарнирите и кормилните накрайници може да са разбити. И в това няма нищо чудно при собствено тегло от минимум 2,2 тона. Спирачната система също е изложена на бързо износване. А точно тези ремонти са скъпи. Така например смяната на спирачните дискове и накладки отпред при ML 320 CDI струва над 1200 лева – 500 лева повече спрямо сравним Е-клас (E 211). TÜV най-често има забележки към износените спирачки и течовете на масло от двигателя и трансмисията. При Airmatic е нужно да обърнете внимание на работата на пневматичните пружинни стойки и компресора, 7G-Tronic трябва да превключва без тласъци. До септември 2006 година при бензиновите V6/V8 имаше проблеми с износени зъбни колела на балансиращия вал.

При проблеми с превключването на 7G-Tronic често помага промивка на автоматичната трансмисия, която струва около 500 лева

При проблеми с превключването на 7G-Tronic често помага промивка на автоматичната трансмисия, която струва около 500 лева

При по-старите екземпляри е възможно да има ръжда по долните ръбове на вратите

При по-старите екземпляри е възможно да има ръжда по долните ръбове на вратите

ИЗПИТАНИЕ 6: БЪРЗИНА
ML разполага с достатъчна мощност дори и с най-слабия дизел – 280 CDI със 190 к.с. и 440 Нм. Но тя не е достатъчна за състезания. Най-чистокръвният жребец сред SUV-овете на Daimler е ML 63 AMG. Атмосферният 6,3-литров V8 с 510 к.с. и 630 Нм ускорява колоса от 0 до 200 км/ч за по-малко от 20 секунди.

ИЗПИТАНИЕ 7: ЦЕНА
Цените на W 164 стартират от около 24 000 лева. Популярният ML 320 CDI с пробег до 150 000 км и безупречно подпечатана сервизна книжка се продава на цени от 30 000 лева.

Извод
ML Е ВСЕСТРАНЕН ТАЛАНТ. Може да тегли 3,5 тона и с Offroad пакета има големи възможности извън пътя. От 30 000 лева можете да намерите добри екземпляри с V6 дизеловия мотор, който най-добре подхожда на тежкия ML. Но имайте предвид: смените на консумативите са скъпи!

 

 

Още по темата