Употребяван автомобил: Mercedes E-клас (W 212) от 28 000 лева

Новият E-клас вече е при дилърите. Това намалява цените на предишния модел. Може да попаднете на добра оферта!


22
авг.
2016

Преди светът бе по-ясен. Един дизелов модел струваше повече от бензинов, но и стойността му беше много по-стабилна. Комбитата бяха по-скъпи от лимузините, но след няколко години можехте да ги продадете за повече пари. Но това вече е минало. Който днес се огледа за изгоден Е-клас, ще остане учуден. Най-евтините модели в интернет са дизелови Т-модели – а доскоро при Mercedes това означаваше елегантни, но и доста скъпи комбита. На моделното семейство 212 не му беше лесно при старта през 2009 година. След W 210 (1995–2002) със сериозните си проблеми с ръждата и W 211 (2002–2009), които пък страдаха от капризна електроника, имиджът бе разрушен. Освен това консервативните клиенти не харесваха ръбестия дизайн. За мнозина предшественикът бе по-елегантен.

Винаги с вас ще пътува усещането за германско такси. Отпред и отзад е просторно, комфортът на седене е висок

Винаги с вас ще пътува усещането за германско такси. Отпред и отзад е просторно, комфортът на седене е висок

Днес купувачите свикнаха с новия стил и забелязват: при Mercedes се учат от грешките си и работят здраво. В актуалния преглед на качеството на AUTO BILD и TÜV серията W 212 винаги е на предните места. От време на време проблеми създават паркинг спирачките с неравномерното си действие. Има и случаи на дефектни тампони на двигателя и задната ос – но все пак това са консумативи. По-неприятна е ситуацията с ангренажните вериги при четирицилиндровите дизелови двигатели, които се разтягат и може да предизвикат повреда на двигателя. В случая трябва да се реагира и при най-малкия шум – за съжаление веригата е от задната страна на двигателя, което оскъпява ремонта. По-изгодна, но почти толкова сложна е смяната на предните Н7 лампи. До тях се достига толкова трудно, че само поради това познавачите препоръчват ксеноновите фарове.

С ръмжащия си звук и спокойно превключващата автоматична трансмисия дизеловият 200 излъчва класическото усещане за Mercedes. Пластмасите в интериора, които често са критикувани като прекалено обикновени, не скърцат и след повече от 160 000 километра; не се чуват странни звуци и от окачването. Но бъдете внимателни – много върнати от лизинг екземпляри не са в толкова добро състояние. Познавачите търсят поддържани автомобили, принадлежали на възрастни господа. Наистина те са малко по-скъпи, но си струват.

РЪЖДАТА ВЕЧЕ НЕ Е ТЕМА ЗА РАЗГОВОР: КАТО W 212 E-КЛАС ОТНОВО СЕ ПРЕВРЪЩА В ОТЛИЧНИК

Нашият черен E 200 T CDI се продава от Lisa-Automobile, от първи собственик и добре поддържан. Като производство 2010 г. той е още от първото поколение на модела. Е-класите след фейслифта от 2013 г. се разпознават по по-тесните предни и задни светлини. В рамките на две сервизни акции производителят промени маслопровода на сервоуправлението и смени кормилната кутия при моделите с двойно задвижване 4Matic. Бъдете внимателни с манипулации на километража: Е-класите се карат на дълги разстояния, пробегът им често е астрономически.

Ръжда Разпространява се само повърхностно. При стария модел положението беше по-лошо.

Ръжда
Разпространява се само повърхностно. При стария модел положението беше по-лошо.

Инжектори Имаше случаи на течове при по-мощните четирицилиндрови дизелови двигатели.

Инжектори
Имаше случаи на течове при по-мощните четирицилиндрови дизелови двигатели.

Лампи с нажежаема жичка  Повечето Е-класи са оборудвани с ксенонови фарове и нямат проблеми. Но когато са монтирани конвенционални Н7 лампи, смяната им е изключително трудна.

Лампи с нажежаема жичка
Повечето Е-класи са оборудвани с ксенонови фарове и нямат проблеми. Но когато са монтирани конвенционални Н7 лампи, смяната им е изключително трудна.

Тампони на задната ос Задното задвижване и високото тегло предизвикват по-бързо износване.

Тампони на задната ос
Задното задвижване и високото тегло предизвикват по-бързо износване.

Извод
С E-клас W 212 Mercedes отново възвърна старите си качества. Изборът от употребявани автомобили е огромен, същото важи и за вариантите на модела. Но купувачите трябва внимателно да проверят пробега: той прекалено често се манипулира.

Още по темата