Употребяван автомобил: Mercedes A-клас (W 176) от 30 000 лева

Висок и гъвкав беше вчера, актуалният А-клас се прави на спортен. Но надежден ли е?

0807
2016

РЯДКО СЕ СЛУЧВА автомобилите между две поколения да са толкова радикално различни като при А-клас между първото и второто. И ако предшественикът W 169 (2004–2012) бе подчинен на двойното си сандвич-дъно и високата позиция на седене, то актуалното поколение е най-доброто BMW, произвеждано някога от Mercedes. То подчертава формата вместо функцията и последователно следва актуалната мода. Baby Benz вече изглежда спортен, нисък и стегнат като BMW Серия 1, с недостатъците по отношение на обзора назад и предлагането на място на задната седалка.

Много пъргав: кормилното управление и окачването са насочени към максимална динамика, комфортът не е сред добродетелите на А-клас

Много пъргав: кормилното управление и окачването са насочени към максимална динамика, комфортът не е сред добродетелите на А-клас

Още по-трудно поносимо за традиционалистите на марката: под предния капак на дизеловите 160/180 работи мотор на Renault, който задвижва дори и бюджетния SUV Dacia Duster. Но бъдете спокойни: дизеловият мотор с код ОМ 607 се справя със задачите си добре, работи тихо, освен това е еластичен и икономичен. Швабите са преработили мотора на Renault, спомагателните агрегати и осигуряващият спокоен ход двумасов маховик са специфични за Mercedes. И още нещо: моделите на А- и В-клас с ОМ 607 са първите образци в историята на фирмата, чиито клапани се задвижват от ангренажен ремък, а не от необслужваема (но често и безпроблемна) верига. Това едва ли ще притесни повечето клиенти, защото интервалът за смяна е много дълъг (200 000 км).

Въпреки че кокпитът не изглежда изискан: изминатите 181 000 километра не му личат

Въпреки че кокпитът не изглежда изискан: изминатите 181 000 километра не му личат

При тестовия автомобил от Dat Autohus в Бремен ремъкът скоро трябва да бъде сменен – A 180 CDI вече е изминал

181 000 километра. Като изключим предните спирачни дискове, пробегът не може да бъде разпознат. Седалките, кормилното управление, съединителят и окачването правят впечатление на нови и свежи. А ръжда по ръбовете на вратите, най-сериозният проблем на предшественика? Няма такова нещо! Явно качеството в дългосрочен план е високо. Това се потвърждава и от червения А 180 от продължителния тест на AUTO BILD: той вече също е навъртял над 180 000 километра и впечатлява с високата си надеждност. А това убеждава и традиционалистите. Същото важи и за комфортното окачване с адаптивни амортисьори, които Mercedes предлага от фейслифта от септември 2015 година. Сега вече и комфортът подхожда на звездата на предната решетка.

A 160/180 CDI Е ПЪРВИЯТ MERCEDES С АНГРЕНАЖЕН РЕМЪК

Досега водачите на Mercedes не трябваше да мислят за интервалите за смяна на ангренажния ремък. Но при 160/180 CDI (160 d/180 d от 9/2015) на A- и B-клас смяната му се налага на всеки 200 000 км или 10 години. Изключението: A 180 CDI със скоростна кутия с два съединителя, произведени до 10/2013, с двигател ОМ 651 с ангренажна верига. Иначе нямаме сериозни забележки към надеждността на А-клас, като изключим дреболии като течове в ксеноновите фарове или тракащи стъклени покриви.

Панорамен стъклен покрив Пропуска светлина и въздух в автомобила, но някои клиенти се оплакват от тракане при шофиране и скърцане при отваряне и затваряне. Покривът трябва да се регулира и смаже.

Панорамен стъклен покрив
Пропуска светлина и въздух в автомобила, но някои клиенти се оплакват от тракане при шофиране и скърцане при отваряне и затваряне. Покривът трябва да се регулира и смаже.

Биксенонови фарове При ниски температури се изпотяват отвътре. Full-LED фаровете след фейслифта от 9/2015 г. са по-добри.

Биксенонови фарове
При ниски температури се изпотяват отвътре. Full-LED фаровете след фейслифта от 9/2015 г. са по-добри.

Генератор Той не е проблем на А-клас. Но шокът идва при проверка на цените на резервните части: генераторът с монтажа струва невероятните 2600 лева!

Генератор
Той не е проблем на А-клас. Но шокът идва при проверка на цените на резервните части: генераторът с монтажа струва невероятните 2600 лева!

Покривало на багажника Качеството му е ниско, освен това конзолите не са особено стабилни.

Покривало на багажника
Качеството му е ниско, освен това конзолите не са особено стабилни.

 

Извод
Въпреки че стилният А-клас не е Mercedes от старата школа, неговите надеждност и качество в дългосрочен план са внушителни. Типични за Mercedes са и високите цени: употребяван А-клас винаги е по-скъп от сравним Golf VII.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин