Употребяван автомобил: Mazda 2 1.3 от 11 900 лева

Малката Mazda е отличник пред TÜV. Няма защо да се притеснявате от техническия преглед

2806
2016

ПРЕГЛЕДЪТ ПРЕД TÜV може да е истинско изпитание за водачите на автомобили в по-напреднала възраст. Но не и ако притежавате Mazda 2. За второто поколение на малкия автомобил, разработено съвместно с Ford, техническият преглед не е никакъв проблем. Това се доказва и от актуалния доклад на AUTO BILD и TÜV. Най-интересното: с напредване на възрастта малката Mazda се изкачва все по-близо до върха. При 8- до 9-годишните автомобили е на великолепното 5-о място – тоест е най-добрият малък автомобил в тази възрастова категория. Въпреки че собствениците не са много щедри при обслужването на автомобилите си.

Кокпитът:  оформлението е добро, качеството на материалите –  не толкова

Кокпитът: оформлението е добро, качеството на материалите – не толкова

1,3-литровият мотор е с ангренажна верига

1,3-литровият мотор е с ангренажна верига

Окачването е много добро. Второто поколение на Mazda 2, което се предлагаше от 2007 до 2014 година, е пъргав спортист. Превключването на предавките, кормилното управление и окачването са съгласувани фино и ви призовават да се устремите към пътища с много бързи завои. За съжаление двигателят не иска да участва в играта. Въпреки че солидният 1,3-литров мотор със 75 к.с. обективно няма сериозни недостатъци, той не осигурява нужната динамика. Освен това палитрата от двигатели – от 68 дизелови к.с. до 103 бензинови – е относително бедна.

Предшественикът на базата на Ford Fusion предлагаше малко повече място благодарение на подобната си на ван каросерия. При тествания модел е по-тясно особено на задната седалка. В интериора доминират детайлите от твърда пластмаса. Които обаче са вечни. Именно в това е разликата между качеството при допир и истинското качество.
И ако имаме някакви забележки, те са към разбитите кормилни накрайници или слабите лагери на главините. При ранните екземпляри те понякога започват да вият още при пробег около 10 000 километра. За щастие се покриват от гаранцията.
През последните години голям проблем на марката бе корозията. И въпреки че Mazda 2 реално не е засегната, по тестовия автомобил забелязваме първите малки петънца по ръбовете на каросерията и гредите. И ако смятате да карате своя употребяван автомобил дълго време, трябва да вземете мерки. Защото иначе Mazda 2 е истински шампион по издръжливост. И щади нервите ви – няма нужда да се притеснявате от техническите прегледи.

Поведението на пътя на Mazda 2 е стегнато и прецизно

Поведението на пътя на Mazda 2 е стегнато и прецизно

MAZDA 2 НЯМА (ПОЧТИ) НИКАКВИ НЕДОСТАТЪЦИ

В интернет форумите водачите на Mazda 2 обсъждат по-скоро детските болести отколкото проблеми. Иначе просто нямаше за какво да си говорят. Тестовият екземпляр от 2008 година също прави много добро впечатление, въпреки че спортното оформление подсказва, че не е каран от грижовен пенсионер. Но купувачите трябва да се погрижат за ръждата по дъното на автомобила – типичен проблем за Mazda. И да инвестират в консервация на каросерията.

 

Лагери на главините: При първите години на производството често не издържаха и 10 000 километра. Mazda ги сменяше по гаранция с по-здрави.

Лагери на главините:
При първите години на производството често не издържаха и 10 000 километра. Mazda ги сменяше по гаранция с по-здрави.

Разбити кормилни накрайници Нищо драматично, но под средното за сегмента и нетипично за модела. Чуват се добре при маневриране.

Разбити кормилни накрайници:
Нищо драматично, но под средното за сегмента и нетипично за модела. Чуват се добре при маневриране.

Ръжда по дъното: При автомобилите от първите години вече се виждат началните огнища на корозия. Ако искате да карате машината по-дълго, трябва да инвестирате в консервация на каросерията.

Ръжда по дъното:
При автомобилите от първите години вече се виждат началните огнища на корозия. Ако искате да карате машината по-дълго, трябва да инвестирате в консервация на каросерията.

Извод
Mazda 2 е автомобил, който не само доставя голямо удоволствие при шофиране, но и е много издръжлив в дългосрочен план. При добра поддръжка той може да гарантира на собствениците си дълги безгрижни години, ниски разходи и почти никакви проблеми при техническите прегледи
на TÜV.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин