Употребяван автомобил: BMW Серия 5 F10/F11 – така се пести в днешно време

1304
2021

НЯКОЛКОТО ОСНОВНИ ПРИНЦИПА при примамливо предложение от автокъща за употребявани автомобили важат и до днес: добрата поддръжка и безупречната сервизна история ще ви осигурят спокойни дни. Липсата на претърпени злополуки също е плюс. И разбира се, дизеловото комби се приема по-добре от бензиновия седан. Стоп! Поне при BMW Серия 5 от предишното поколение F10/F11 това отдавна не важи.

По автокъщите в Германия има безброй върнати автомобили, чиито гуми спадат от стоене – спада и цената им. Дискусията за електромобилите прави клиентите несигурни. При това употребяван автомобил с Eвро 6 е по-добрият избор от значително по-скъпия нов модел. Така се случва немислимото: Серия 5 на BMW се превръща в модел за пестеливци. Поне когато е употребяван. Нашият тестови автомобил е минералнобял 520d Touring и се предлага за продажба от Autohus в Бокел (www.autohus.de). Като нов моделът от висок клас е струвал 104 000 лв. Четири години по-късно цената му е 28 500 лв. Това са почти 28 процента от цената като нов и няма да ви стигнат да си купите чисто ново Polo, aко търсите по-добро оборудване.

Качеството на материалите би могло да бъде и по-добро, докато това не важи за ергономичността

От поколения Серия 5 е във високия клас и се движи предимно в лентата за изпреварване. Това не повишава автоматично симпатиите, но е ясна индикация за качествата му. Дори и с пробег от 176 000 километра тестовият автомобил блести с комфортно возене и перфектна 8-степенна автоматична трансмисия на ZF. Това, че под капака работи „само“ 4-цилиндров агрегат, може да бъде преглътнато благодарение на мощността от 190 к.с. и максималния въртящ момент от 400 Нм и ще ви компенсира на бензиностанцията. Със сдържан десен крак ще постигнете 5 преди запетаята. По-пестеливите естети могат да се насочат към 530d. Освен с по-големия брой конски сили – 258 – ще разполагате и с това, което е отличавало винаги марката с перката в емблемата: редови 6-цилиндров мотор.

Светлинните пръстени като разпознавателен белег се появяват за първи път при E39

По-голямата цена ще се компенсира за няколко години – по-големите разходи за поддръжка вероятно не. Като цяло Серия 5 се отличава с дълготрайно качество. Ръждата въобще не е тема, много рядко има и проблеми с електрониката. Проблемите с ангренажната верига са отстранени след преработката на дизеловия мотор N47 през 2014 г., който оттогава се нарича B47. На когото му е достатъчна, ще се задоволи и с навигационната система с по-малък монитор – тази с по-големия все още е любима на крадците. Така че в случая каско застраховката е задължителна. Сигнал за големите пробези са разбитите предни оси. Ако искате да спестите още повече, то по-добре да се насочите към прецизните 6-степенни механични скоростни кутии. Продажбата на по-късен етап обаче няма да се окаже лесна.

OЩЕ ОБЯВИ ЗА BMW СЕРИЯ 5 F10/F11 НА СТАРО

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин