Употребяван автомобил: А8 MTM с 430 коня на промоция

1703
2021

През 2002 на пазара е пуснато Audi A8 в третото си поколение D3. Както се очаква в този клас, качеството на изработка е на много високо ниво. Голямото Audi предлага много комфорт в комбинация с отлично оборудване за безопасност.

В Маркдорф (Баден-Вюртемберг, Германия) в момента се продава изгодно Audi A8 4.2 TDI за по-малко от 32 000 лева. Колата е тунингована от MTM (Motoren Technik Mayer). В базовата си версия през 2005 г. лимузината е струвала 160 000 лева.

MTM „напомпва“ Audi A8 до 430 к.с.

Тъмносиньото A8 е с първа регистрация от края на 2005 г. и до момента е изминало 184 000 километра. По данни на производителя 4,2-литровият V8 дизел разполага с мощност от 326 к.с. При конкретния екземпляр тя е вдигната до 430 к.с. от MTM. Максималната скорост, която не е електронно ограничена, е около 285 км/ч. Типично за A8, автомобилът разполага с богато оборудване на борда и се предлага с електрически регулируеми и отопляеми кожени седалки, автоматичен климатик, шибедах, круиз контрол, допълнително отопление и аудиосистема Bose, комбинирана с навигация.

Изискан стил: декорации от светла кожа и фино дърво правят интериора на A8 по-красив.

Автоматичната скоростна кутия осигурява допълнителнa доза комфорт. Просторният интериор предлага цветови контрасти с фина кожа и елегантни апликации от дърво на таблото. Audi-то наскоро е минало успешно преглед пред TÜV. Като цяло, на снимките лимузината със задвижване на четирите колела изглежда страхотно.

4.2 TDI често страдат от удължена ангренажна верига

Audi A8 D3 прави впечатление с невероятна динамика и високи технологии: още с предшественика (D2) са въведени алуминиевата каросерия и задвижването на четирите колела в луксозния клас. С D3 е добавен върхов комфорт на возене благодарение на стандартното въздушно окачване. Но флагманът на Audi в периода от 2002 до 2010 г. страда от проблеми, характерни за групата VW oт онова време: ангренажните вериги не се оказват особено надеждни. Най-засегнати от този проблем са двигателите V6 FSI и 4.2 TDI. Дрънчащите шумове при студен старт и светещата лампа на двигателя издават удължени ангренажни вериги или дефектни обтегачи на веригите – отстраняването на тези проблеми струва няколко хиляди лева (в зависимост от двигателя). При V8 TDI се срещат дефектни горивни помпи за високо налягане (около 3000 лева със смяната) и блокирали лостови системи за променливата геометрия на турбото. Най-проблемната зона при въздушното окачване е компресорът.

Ако искате да следвате това тунинговано A8 4.2 TDI по германските магистрали, ще имате нужда от мощен спортен автомобил.

Kормилните накрайници и шарните са подложени на сериозно натоварване заради високо теглото на автомобила и често се износват бързо. Друго слабо място е екранът на навигационната и Entertainment-система. Toй често блокира, т.е. не иска да излиза или да се прибира заради счупени зъбни колела. Така че дори и цената от 32 000 лева да ви изглежда примамлива, не забравяйте, че разходите по поддръжката и ремонта на подобна лимузина от висок клас далеч не са ниски.

ОЩЕ ОБЯВИ ЗА AUDI A8 D3

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин