Употребявани мощни комбита с над 450 к.с.: Jaguar XF R-S Sportbrake

2109
2020
Loading

Голяма мощност, отлична управляемост и прилично място: мощните комбита като Audi RS 6 са едновременно спортни и практични автомобили.

На представителите на този автомобилен сегмент не им липсва нищо. Техните потентни 6- и 8-цилиндрови агрегати разполагат с над 400 к.с.. Те обаче не се чувстват в свои води само при висока скорост на магистралата. Благодарение на стегнатото си спортно окачване и отлични спирачки те се представят подобаващо добре и на състезателната писта. Същевременно предлагат доста място за децата и багажа, че дори и за купеното от IKEA обзавеждане. Естествено, че удобно в тях могат да се возят и петима души.

Удоволствието обаче си има своята цена: като нови спортните комбита нерядко струват над 200 000 лв.. При други модели пък загубата на стойност е изключително висока. Разходът на гориво също не малък, така че за този автомобилен сегмент са ви необходими солидни финанси.

Jaguar XF R-S Sportbrake: британското мощно комби всъщност е екзотичен модел и се среща рядко. В сайтовете за употребявани автомобили от време на време се появява някой екземпляр. Нищо чудно -все пак топверсията на модела от среден клас на X250 се предлагаше като комби само през 2014 и 2015 г. При това на дългия  4,97 метра „британец“ изобщо не му липсваше мощност. За задвижването се грижи 5,0-литров компресорен  V8 агрегат със солидните 550 к.с. Максималният му въртящ момент е 680 нютонметра, трансмисията – 8-степенна автоматична, а задвижването – задно. Така тежащата 2 тона „хищна котка“ спринтира за 4,6 секунди до темпо 100. Максималната скорост на XF-RS е електронно ограничена на 300 км/ч. Багажното отделение на ексклузивния и индивидуален „британец“ побира почти 550 литра. Като нов XF R-S Sportbrake е струвал през 2014 г.  най-малко 221 000 лв. Шест години по-късно запазен и поддържани екземпляри на модела могат да се намерят за около 95 000 лв. Стига разбира се да има предлагане.

Още по темата