Употребявани малки 4×4 автомобили

За уверено движение по сняг, лед и разбити пътища

1201
2018

Двойното задвижване има преимущества не само при движение извън утъпканите пътища. Това показа нашият голям тест на задвижването, публикуван в бр . 5 и 6/2007 г. Тестваните автомобили обаче имаха единмсериозен недостатък – доста са скъпи. Значително по-евтини, в случая на нашия подбор до максимум 2000 евро, са употребяваните 4х4 автомобили, като например Fiat Panda, Subaru Justy или Suzuki Samurai. За много хора тези автомобили са истинските герои на ежедневието и те не могат без тях. Защото те им дават възможност срещу малка пари да бъдат мобилни даже и по хлъзгави терени. Те са подходящи не само за градската джунгла, но и за планинските пътища със стръмни изкачвания и хлъзгава настилка, както и за почти непроходимите горски пътища. Това е свят, където здравото мъжко ръкостискане и грубите туристически обувки се ценят повече от продуктите на Gucci и Armani.

Всичко това обаче не облекчава избора на употребяван 4х4 автомобил, защото освен че не са особено разпространени, при честа употреба извън пътя малките 4х4 автомобили често страдат и от значително износване.

И ако предишният собственик не е отделял достатъчно средства и внимание за поддръжка на автомобила, евтината и „суперизгодна“ оферта лесно може да се превърне във финансово приключение. Особено внимателни бъдете при огледа на Lada Niva. Наистина, руският всъдеход е невероятно проходим и може да бъде намерен на много ниска цена, но поради доста ниското качество на материалите и сглобката неприятностите с този автомобил са ви в кърпа вързани. Така например карданите и полуоските трудно издържат и 50 000 км пробег.

Типични слабости на тази колa са тежки поражения от корозия, затягащи спирачни апарати, дефектни алтернатори и още много, много, много…

Надеждността на Lada Niva е катастрофална

Почти същите качества демонстрира и Kia Retona. Най-голямата слабост на корееца е неговият тресящ се дизелов двигател. Агрегатьт е ненадежден и при пробег над 80 000 км – тогава бъдете готови за cкъпи ремонти след блокиране на двигателя.

Поради същата причина не бихме желали да ви препоръчаме Кiа Sportage с турбодизел. Бъдете предпазливи и с бензиновия вариант на този автомобил поради високия разход на гориво, многото дефекти, чупещите се пружини, разбитото кормилно управление и скромпата динамика на пътя.

Произвежданият до 1995 г. Subaru Justy се отличава със значително по-високо качество: Измежду евтините предложения на пазара този автомобил заслужава специално внимание. Много от екземплярите са засегнати от корозията, особено ако стопанинът не се е грижил добре за тях. Но при старателно търсене може да намерите много запазени екземпляри от първи собственик с петцифрен пробег, при които рисковете са значително по-ниски.

Същото важи и за запазените VW Golf II Syncro. Тези модели са доста редки, но са оборудвани със стабилна механика, която издържа голям пробег. Това, за съжаление, не може да се твърди за Fiat Panda 4х4 . Колата наистина е доста евтина, но рядко е достатъчно надеждна. Значително по-устойчива на времето и изминатите километри е механиката на Suzuki Samurai и Vitara. Всъщност, първият има извесrnи проблеми с корозията, но двигателят и трансмисията на Vitara са яки и издържат доста повече от 100 000 км.

Най-добрите 4х4 в нашия преглед на употребявани автомобили от този тип се очертават Daihatsu Terios и ToyotaRAV4. Двата „японеца“ обаче се търгуват на относително високи цени. За сметка на това се реваншират с доста висока надеждност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин