Употребявани кабриолети с четири места: лятно удоволствие на зимна цена

Кабриолетно време е! Е, не задължително за шофиране под открито небе, а за купуване. Заедно с температурите падат търсенето и цените. И „изскачат” страхотни оферти

0602
2017

Сутрин стържем замръзналите стъкла на автомобилите, вечер лежим треперещи в леглото с кашлица и течащ нос. Кой си мечтае за кабриолети сега? Именно, почни никой! Търсенето е по-слабо, отколкото през лятото, търговците са склонни на пазарлъци. „Сега е време за пазаруване. През зимата някои кабриолети могат да бъдат купени за до 10% по-евтино”, казва Роналд Рихтер, управител на центъра за употребявани автомобили Autopark (www.autopark.de) в Хамбург.

При това модерните кабриолети доставят удоволствие и през зимата. Ако имат твърд сгъваем покрив, те могат да бъдат шофирани също толкова комфортно и без течение като Coupe-тата, шумовете от вятъра са слаби дори и при високи скорости. Но и класическият текстилен гюрук на повечето модели е напълно подходящ за зимата, няколкото слоя изолация пазят от студа. И ако търсите достатъчно просторен багажник и място за четирима, трябва да огледате Mercedes CLK, BMW Серия 3 и Audi A4. И трите модела имат солиден текстилен гюрук, като при Audi и Mercedes винаги е напълно автоматичен (при BMW едва от 2003 година) и четири места. Като 12-годишни автомобили те струват около 10 000 лева в прилично състояние. А това са добре вложени пари, защото при добра поддръжка много кабриолети могат да се превърнат в търсени класически автомобили.

За какво трябва да внимавате

Най-голямо внимание трябва да обърнете на гюрука. Механичните трябва да се отварят с лекота. При автоматичните – отворете и ги затворете няколко пъти подред, процесът не трябва да е по-дълъг от указания от производителя. В противен случай има дефект на хидравличен цилиндър или на хидравличната помпа. За да проверите за течове, се препоръчва да минете през автомивка. Най-често водата прониква от горния ръб на предното стъкло и покрай страничните прозорци. Проверете за влага в кутията на гюрука и багажника.

Audi A4 Cabrio: (почти) безпроблемен модел

Разум, качество, висока пригодност за всекидневието – тези качества превръщат Audi A4 в един от най-популярните автомобили от среден клас. През април 2002 година бе представен кабриолетът, произвеждан от Karmann. Покривът се отваря напълно автоматично за 25 секунди. Тази функция е серийна, също като стъкления заден прозорец с подгряване и гъвкавият багажник, който при затворен покрив се увеличава до 315 литра. Дори и след много години експлоатация той впечатлява с най-добро качество, проблемите с хидравликата са рядкост. Най-сериозната визуална промяна бе направена през януари 2006 година. Оттогава A4 Cabrio се оборудва със Singleframe-радиаторна решетка.

Седалките са много удобни, мястото е достатъчно за четирима възрастни

Това ни дразни

Audi A4 (Typ B6 и B7, 2000–2007) по принцип са много солидни автомобили. Но си имат и проблемни зони. И една от тях трябва да избягвате на всяка цена: в никакъв случай не купувайте модел с Multitronic! Безстепенната трансмисия създава най-сериозни проблеми, когато е комбинирана с мощния 2.7 TDI. Понякога придърпва, понякога колата просто не може да потегли. Най-добре да изберете механична скоростна или Tiptronic. Може да имате проблеми и с А4 с механична трансмисия: съединителят има склонност към придърпване, двумасовият маховик се разбива и трака. Смяната на съединителя и маховика ще ви струва 1500 лева. Не са рядкост и проблемите с дисплея и дефектните имобилайзери. Тъй като те са интегрирани в комбинацията от уреди, се налага да се смени всичко – което ще ви струва скъпо.

Ангренажен ремък: винаги готов да повреди двигателя, особено при TDI

Бобини на запалването: повреждат се често. Всяка струва по 80 евро (за Германия)

Спирачни маркучи: често се напукват след деветата година. Смяната не е толкова скъпа

Multitronic: много голям проблем, особено в комбинация с 2.7 TDI

Пробно шофиране

Нашият тестов автомобил е A4 Cabrio с 1,8-литров бензинов мотор с мощност 163 к.с. От първата си регистрация през ноември 2004 година е изминал 91 600 км. Първият собственик е бил пестелив: освен кожен волан, лак металик и CD-радио не си е позволил никакви екстри. Като нов автомобилът е струвал над 68 000 лева, сега подобни екземпляри се продават на цени от 6000 лева нагоре.

Нашето впечатление

Двете ауспухови тръби сигнализират мощ – базовият бензинов мотор е напълно достатъчен. Турбото осигурява тяга още от 2000 об/мин. Гюрукът се отваря и затваря като нов и няма течове. На подемника откриваме минимален теч на масло и антифриз – но и двата проблема ще бъдат отстранени от търговеца преди продажбата.

Мощен базов двигател: 1,8-литровият турбобензинов мотор със 163 к.с.

Нашата оценка

Това A4 Cabrio е поддържано добре, базовият бензинов мотор е напълно достатъчен. Но пък оборудването е бедно: без кожена тапицерия, без подгряване на седалките.

Извод

Качеството на каросерията и гюрука е убедително. Механиката също е относително солидна. При TDI преждевременно се повреждат съединителят и турбокомпресорът, а при базовия бензинов двигател отказват бобините на запалването. Съвет: в никакъв случай не купувайте ненадеждната трансмисия Multitronic.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин