Употребявани автомобили: Porsche Cayman

Базовият модел на Porsche с право носи името на крокодил - дори на възраст, той "захапва" здраво


19
окт.
2017

За голяма част от почитателите на спортните автомобили 6-цилиндровият боксерен двигател е ултимативната кола-мечта. И действително в интернет могат да се намерят модели на произвеждания от 2005 Cayman (употребяван) в добро състояние за около 36 000 лв. Генетично моделът е свързан с роудстъра Boxster и гледан отпред прилича много на 997. При това предлага някои предимства в сравнение с по-големия си събрат. Неговата концепция със средно-задно разположен двигател му осигурява перфектно разпределение на теглото и два багажника с обща вместимост от 410 литра.

За пуристите на тема Porsche няма две мнения: Cayman с обозначение 987c е крайъгълен камък в историята на марката. Моделът е по-як и по-автентичен от моделите на Carrera от последните две десетилетия. Дори базовият 2,7-литров боксерен агрегат ще накара кожата ви да настръхне и се чувства в свои води в диапазона на високите обороти. макар и с оглед на днешните мащаби неговите 245 к.с. (особено в комбинация) с 5-степенната автоматична трансмисия Tiptronic-S на ZF да не са чак толкова впечатляващи, базовият Cayman с тегло 1435 кг е напълно достатъчен за приятно пътуване.

Само при положение, че не сте направили тест с по-мощната версия S. 50-те конски сили и 67-те нютонметра максимален въртящ момент в повече на 3,4-литровия мотор са осезаеми и имат приятно въздействие в ежедневието. При екземплярите с ръчни скорости динамичните характеристики са на много високо ниво. Колекционерите на Porsche вече са предвидили бъдещия потенциал на младата класика и са поизкупили специалните модели като Design Edition 1 от 2007 и S Sport от 2008 г. С 330 к.с. във версия Cayman R малкият „крокодил“ навлиза в територията на 911: R спринтира като Sport Plus с PDK-автоматична трансмисия с два съединителя за 4,7 секунди до скорост 100 и вдига максимум 280 км/ч.

Типичните ремонти на модела – например заради износени семеринги на коляновия вал или повреда в инфотейнмънт системата – са сравнително скъпи за Cayman в сервизите на Porsche. Срещат се също случаи на корозирали пружини. Като цяло да караш Cayman е голямо, но не и евтино удоволствие. Макар и ниската покупна цена да ви подлъже първоначално.

Иначе Cayman може всичко, заради което хората обичат Porsche: изглежда страхотно, притежава брилянтно окачване и не предлага излишен лукс. Откакто серията 718 смени моделите с 6-цилиндров мотор, 987c е интересен и за колекционери.

Още по темата