Употребявани автомобили: Nissan Micra K13 от 9000 лева

При скромното четвърто издание на модела Nissan превърна Micra в световен автомобил

0101
2017

ВПИСВА СЕ ВЪВ ВРЕМЕТО. Ръбеста и практична през 80-те, симпатична и закръглена през 90-те и индивидуална при третото си изданиe от 2003 година: Nissan Micra винаги е напипвала духа на времето, винаги е била достъпна и добра. Освен това привлича жените. Но това приключи през 2010 година. С новия модел с код К13 японците се опитаха да направят стъпка към превръщането на Micra в световен автомобил. Произвежданата в Китай, Тайланд, Индия и Мексико малка кола трябваше да отговори на изискванията на всички пазари, да се продава по целия свят без големи промени. Проблемът: при конструирането на подобен автомобил трябва да се обърне внимание на най-малките детайли, за да няма проблеми никъде по света. Това важи и за дизайна, който очевидно не се стори особено атрактивен на клиентите в Европа. И въпреки че днес Fiat 500 и MINI са с по-ярък дизайн, си струва да обърнете внимание и на Micra.

Материалите са обикновени, визията е въпрос на вкус, но качеството е добро

Задвижването винаги е поверено на 1,2-литров трицилиндров двигател. Атмосферната му версия развива 80 к.с., които обаче са „крият“ при доста високи обороти. И ако обичате да натискате силно педала на газта, ще бъдете „възнаградени“ с много шум и разход над 7 литра. При по-спокоен стил на шофиране разходът е между 5,5 и 6 литра. По-добър, защото е значително по-мощен и в същото време по-икономичен, е 1.2 DIG-S, който развива 98 к.с. благодарение на свръхпълненето с механичен компресор. Комфортът при дълги пътувания се ограничава от относително нехармоничното окачване и индиректното електрическо кормилно управление. Но малките автомобили по принцип се ползват най-често на къси отсечки и в градовете, където ще се наслаждавате на малкия диаметър на завой от 9,3 метра и добрия обзор.

Интериорът е значително по-добър от този на предшественика, благодарение на серийните пет врати може комфортно да приюти 4 възрастни пътници. Използваните материали са обикновени, но издръжливи. К13 се представя по-добре от предшественика си и пред TÜV. Единствено окачването понякога създава проблеми. И при добра поддръжка автомобилът е много надежден. Затова Micra K13 си струва – и ще успее да излезе от сянката на предшествениците си. Защото го заслужава.

Липсва атрактивност: актуалната Micra не е автомобил с характер, но печели симпатии във всекидневието

Извод

 

Да си признаем, Nissan Micra K13 едва ли ще придобие световна слава. Защото й липсва излъчване. Но във всекидневието ще ви допадне с високата си практичност, приличното качество и изгодните цени. Типичен случай на любов на втори поглед.

MICRA НЯМА СЕРИОЗНИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ

Този модел няма сериозни технически слабости. Окачването не е особено стабилно, правят впечатление е обикновените материали. През 2013 година бе проведена сервизна акция за 4500 автомобила, тъй като имаше опасност от неволно активиране на въздушната възглавница. Безстепенната CVT трансмисия се износваше бързо и приплъзваше. През 2013 година бе направен фейслифт. Тестовият автомобил от R.S. Autohandel в Люнебург е на 3,5 години, цената му е два пъти по-ниска, отколкото като нов. Причината е високият пробег от 91 500 километра, както и слабото търсене.

Скъсани маншони: Когато маншонът на полуоската се скъса, започват течове на смазка – трябва да се замени веднага.

Течове на масло: засега се виждат само малки капчици. Но ако течът се увеличи, се налага ремонт.

Педал на съединителя: когато скърца, причината обикновено е в цилиндърчето на помпата.

Софтуер: през 2015 година бе проведена сервизна акция при 4000 DIG автомобила. Имаше опасност от самостоятелно ускорение.

Ламбда сонда: лошо изолираната букса виси под автомобила. А това гарантира проблеми при дъжд.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин