AUTO BILD България / Употребявани автомобили: Citroën C5, C6 и DS

Употребявани автомобили: Citroën C5, C6 и DS

С5 е нормален употребяван автомобил – но като последен с прочутата хидропневматика се превръща в „крайъгълен камък“ от историята на Citroën. Ние събрахме един класик и два кандидат-класика


19
окт.
2016

След стартирането на двигателя водачите на големи Citroën-и виждат едно и също: голяма лампа с надпис Stop, която с червена светлина предупреждава шофьора да не потегля. Сигнализацията не стряска никого – тъй като тя не е за активирана ръчна спирачка или за дефект, а просто за достигането на необходимото ниво на каросерията. С „пъхтене“ предницата и задницата достигат до нормалната позиция. Лампата угасва, можем да тръгваме.

Лимузината от среден клас С5, тук в още актуалната втора генерация, се среща с две големи имена в историята на „шевроните“: DS и по-новия C6. В действителност до легендарния DS С5 изглежда като сива мишка. Богинята, както наричат DS, през 1955 г. е първият Citroën с хидропневматично окачване отпред и отзад. Вместо пружини и амортисьори пълни с азот сфери поемат „ударите“ от колелата към каросерията и толкова умело „парират“ атаките на неравностите, че много хора започват да говорят за „прелитане“ над асфалта. Благодарение на високото налягане в системата и автоматичното регулиране на нивото недостатъците на конвенционалното окачване с комфортна настройка като люлеене и нестабилност в завой са елиминирани. Окачването, кормилното управление и спирачките са вързани към системата – и така няма нужда от допълнителна хидравлична помпа и усилвател на спирачното усилие. За съжаление страда и ходът на педала. Малко гумено копче до педала на газта (наричано още гъбовидна спирачка) отговаря за отрицателното ускорение. То работи толкова „oтзивчиво“, че обикновено „новаците“, седнали за пръв път зад волана на DS, въпреки предупрежденията още на първото спиране набиват спирачките с пълна сила. Въпреки някои странности (или именно заради тях) днес DS е по-въодушевяващ от когато и да било. Доказателство за неговото технологично превъзходство над останалите са иновации като „завиващи“ фарове, превключване без съединител и алуминиеви компоненти.

C5

Значително по-модерен и по-луксозен е C6. С него след дълга пауза французите отново се върнаха във високия клас и получиха правото да бъдат безкомпромисни. С6 е голям, с характер и като нов най-често струва над 100 000 лева. Естествено, резултатът са „хомеопатични“ продажби на германския пазар, но значително подобряване на имиджа и много почитатели, които виждат в него бъдещ класик.

Може би шанс за влизане в историята ще получи и С5 – защото от Citroën оповестиха, че с този модел ще си отиде и хидропневматичното окачване. То е твърде скъпо. Поради тази причина винаги беше запазено за по-големите модели от средния клас нагоре. При С5 то дори е комбинирано само с по-големите двигатели и по-високите линии на оборудване. От 2017 г. обаче клиентите изобщо няма да могат да поръчват емблематичната за Citroën хидропневматика – догодина PSA ще пусне за всички модели окачване, комбиниращо стандартни пружини с хидравлични „възглавнички“, които трябва да „изравняват“ кароceрията и да гарантират същото усещане като при хидропневматичната система.

Ето защо по-скоро конвенционалният като дизайн С5 се превръща в крайъгълен камък от историята на Citroën – макар и по малко тъжен повод. Въпреки това коленете на заклетите почитатели на марката не омекват, когато видят този модел – защото той не е много по-различен от останалите на пътя.

Но и не е лош автомобил. На пазара за употребявани коли можете да го намерите на стойност минимум 10 000 лева. Той предлага много място, широки седалки и мощни дизели – всичко това го прави приятен спътник във всекидневието и на дълъг път. От TÜV обикновено го критикуват заради течове на масло и капризно окачване – затова колата е малко под средата на класациите за надеждност. Притежателите на 2-литрови модификации, без значение дизелови или бензинови, регулярно се оплакват в пощенската кутия на AUTO BILD от проблеми с автоматичните трансмисии, понякога „стачкува“ и електрониката. При нашия тестови екземпляр от автокъща Krüll имаше дефект в основната помпа на хидропневматичната система. Задницата оставаше ниско долу, а дефектният компонент беше сменен. Като цяло проблеми с окачването, което в третата си версия е с електронен контрол, не се отстраняват чак толкова трудно. Допълнителна доза екстравагантност добавят воланът с неподвижна главина и извитото задно стъкло – спомен за СХ. И разбира се – шоуто при паркиране, когато С5, подобно на DS и С6, отново се доближават до земята.

 

СОЛИДЕН, НО С ИЗНЕРВЯЩИ СТРАННОСТИ

Най-продаваният (с голяма преднина) вариант на С5 в Германия е комбито с дизелов мотор. Обикновено то не е щадено. По отношение на двигателя и каросерията моделът е солиден – стига собственикът да спазва предписанията за смяна на ангренажния ремък. Изнервящи при екземплярите с по-голям пробег са проблемите с електрониката, чието решение не е евтино. Купувачите на употребявани С5 трябва да търсят коли с безупречна сервизна история и ако е възможно – да изискват гаранция.

Мултифункционален волан
Малките колелца в главината на волана са нежни и често се чупят. Помага само смяната на целия модул.

Стъклоповдигачите
„Протестиращи“ моторчета на стъклоповдигачите са типичен проблем за С5 – най-често в предните врати. Задните се използват по-рядко.

Сензори за нивото
За да бъде поддържано нивото на каросерията, сместа от азот и въздух в хидроакумулаторите (на снимката) трябва да бъде на нужното ниво. Това се контролира от често дефектиращи сензори.

Окачване
Предното окачване се износва бързо – проблеми създават най-вече ябълковидните болтове на стабилизиращите щанги, кормилните накрайници и носачите.

Загуба на масло, турбо и автоматик
Двигателите, в случая – 2-литрови HDi, са разработка на концерна PSA и се използват и от Peugeot. За тях е типична загубата на масло. При 1,6-литровите дизели често дефектират турбокомпресорите, а при 2-литровите – автоматичните трансмисии.

 

C6

DS

 

ИЗВОД
С5 от второ поколение предлага много място, комфорт и – ако е добре поддържан – предвидими рискове от ремонти. Всичко това идва на много добра цена. Надали обаче моделът ще се превърне в класик, какъвто определено ще стане С6 и какъвто от десетилетия е DS.

Още по темата