Употребявани автомобили – BMW 523i: заслужава адмирации

2001
2017

Все още има добри неща. Това важи и за представеното през есента на 1995 година BMW Серия 5 от моделно семейство Е39. Четвъртото поколение на „петицата” и до днес е много добър употребяван автомобил. Проверяващите от TÜV също се радват да видят Е39, защото това означава малко работа при основния технически преглед. Ръждата изобщо не е проблем дори и при първите Е39, единствено при комбито Touring понякога се наблюдава корозия по задния капак. По отношение на двигателите Серия 5 почти не създава проблеми. Любимите редови шестцилиндрови мотори шепнат като полъх на вятъра през пролетта. Базовият бензинов двигател 520i (150 к.с.) обаче е леко немощен, особено в комбинация с автоматична трансмисия. Но от 523i със 170 к.с. и особено при 528i (193 к.с.) мощността е предостатъчна. В друга ценова категория са представените през 1996 година V8-модели 535i (235, по-късно 245 к.с.) и 540i (286 к.с.), да не говорим за предлаганото от 1998 година М5 с 400 к.с. – особено по отношение на разхода на гориво.

Много по-икономичен е 2,5-литровият дизел (който се монтира и на Opel Omega B). За дизеловите модели след фейслифта от септември 2000 година (520d, 525d, 530d) се предлагат комплекти за Euro 3. На пазара се предлагат и по-стабилни тампони и шарнири на окачването. Лимузините се произвеждаха до юни 2003 година, а комбитата – до април 2004 година. За 4000 лева може да се намерят поддържани модели с четири врати, превъзходно М5 от последната година на производство 2003 струва до 100 000 лева! Да, все още има истински добри неща – и те не винаги са скъпи.

Повечето „петици” имат зад гърба си вихрени бизнес-кариери с дълги етапи с пълна газ по магистралите. Това остава следи – особено по окачването. Познавачите на BMW говорят за „осите на злото”, тъй като се износват множество лагери, тампони и шарнири. Добро решение са доставчиците като Meyle, които се справят с тропането на старите Серии 5. Друг проблем с напредването на възрастта: проблемите с пикселите. Става дума за отпадането на отделни диоди на дисплеите на бордния компютър и километража. Но матричните дисплеи подлежат на ремонт. По-неприятни и често по-скъпи са „мляскащите” звуци при спиране. Веднага изключете двигателя! Причината: есенните листа могат да запушат дренажа на левия поленов филтър в моторния отсек. А от този аквариум вакуумния усилвател на спирачките може да засмуче вода, която после да попадне в цилиндрите. Резултатът: воден удар – и тежка повреда на двигателя.

Шарнирите: eдна от хроничните болести на Е39 са разбитите шарнири и накрайници на предната ос. Отзад често се износват тампоните. Препоръка: заменете ги с части на Meyle или Lemförder

Пробно шофиране

Нашият тестов автомобил е 523i с автоматична трансмисия от 1997 година. Първият собственик е поръчал екстри на стойност 11 260 марки – с което е повишил цената до 75 010 марки. В края на 2010 година поддържаният „баварец” от втори собственик е сменил собственика си при пробег само 118 000 километра срещу 8800 лева. Оттогава „петицата” е изминала 24 000 безпроблемни километра по автомагистралите. Единствената инвестиция: монтаж за подгряване на седалките за 900 лева.

Сервоуправление: aко при завиване се чува свирене или виене, нивото на хидравличната течност е твърде ниско. Най-често проблемът е в охладителните маркучи зад водния радиатор или в самата хидравлична помпа.

Нашето впечатление

Много добър за парите си автомобил. Ако често пътувате на дълги разстояния, ще останете много доволен от Е39. Просторен интериор, тих двигател, комфортно окачване, висококачествени материали – а мощността от 170 к.с. е достатъчна въпреки автоматичната трансмисия. Ако десният ви крак е по-спокоен, ще може да постигнете разход под 8 литра на 100 километра.

Нашата оценка

Солиден автомобил с първокласна атмосфера – това не се е променило от 1997 година. Единствената слабост: вратите скърцат. И все пак това 523 съвсем не изглежда остаряло.

Повреди на двигателите: дренажните отвори под левия поленов филтър в моторния отсек (на снимката) трябва да се поддържат изрядно чисти. В противен случай вода и мръсотия могат да попаднат в двигателя – с фатални за него последици.

Стъклоповдигачи: при Е39 електрическите стъклоповдигачи отзад често се повреждат. Проблемът е в механиката, електродвигателят обикновено е здрав.

Техниката на Е39 е солидна, дизайнът е непреходен.

Извод

Добре поддържано BMW E39 е истински дълготраен автомобил. Комфортът на возене, динамичните характеристики и качеството са сред най-добрите в този (ценови) клас.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОБЯВИ ЗА BMW 523 В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин