Употребявани автомобили: силните и слабите страни на Volvo V70

Солидна шведска стомана – имиджът в дългосрочен план на Volvo засега се запазва почти ненакърнен. Volvo V70 също почти няма сериозни недостатъци

0701
2017

Комбитата на Volvo са обгърнати от аурата на разума и неразрушимостта. И с пълно плаво, второто поколение на комбито V70 (от 2000 до 2007 година) също е изключително сигурен и издръжлив автомобил. Комбито от висок клас се смята за нефуклива алтернатива на Mercedes E-класа T-модел и BMW Серия 5 Touring. Но статистиката на TÜV внася някои съмнения по отношение на качеството: след шестата година около една четвърт от всички V70 имат проблеми при техническия преглед. Но няма поводи за паника, причината най-често се крие в разбитите кормилни накрайници, чиято смяна не е много скъпа. А основната причина за износването на шарнирите е високият пробег, повечето екземпляри са изминали повече от 200 000 километра. Подобни „маратонци” с базовия бензинов двигател (2.4, 140 к.с.) се предлагат на цени под 3000 лева. По-търсени и по-скъпи са икономичните и еластични дизели. Версиите 2.4D и D5 с петцилиндрови дизели с мощност 163 респ. 185 к.с. предлагат най-добрия компромис между пъргава динамика и нисък разход на гориво. Екземплярите с доказуема история и нисък пробег струват от 6-7000 лева. По-рядко се среща вариантът за природен газ V70 Bi-Fuel с мощност 140 к.с. Мощните върхови версии V70 R с мощност 300 к.с. и серийно двойно задвижване са по-скъпи (до 20 000 лв.) и много рядки. От Volvo предлагаха двойното задвижване и с по-рустикална визия: XC70 с повишен клиренс и черни предпазни кори по каросерията е нещо като SUV, но без особени офроуд-таланти. За сметка на това V70 и XC70 могат да теглят ремаркета с тегло до 1800 кг. AUTO BILD ще ви информира какви са слабите страни на V70 и на какво трябва да обърнете внимание при огледа.

Инжектори: проблеми с инжекторите имаха най-вече дизеловите V70, произведени до 2002 година. Резултатът: трудно „палене”, чукане, загуба на мощност, в редки случаи и повреди на двигателя. Разходите по ремонта на инжекторите могат да надхвърлят 1000 лева.

Турбокомпресор: познат проблем са и загубите на мощност поради напукани маркучи на турбокомпресора. Ако има повреда на турбокомпресора, рециклирането му ще ви струва около 1000 лева. Дългият живот на компресора се гарантира от внимателното подгряване на двигателя – както и от охлаждането му.

Електрическа инсталация/електроника: глупаво конструктивно решение: под решетката на чистачките преминават кабели. През напуканите връзки може да проникне вода – резултатът са къси съединения и проблеми във функционирането на различните системи.

Сигурност: още от старта на продажбите серийни са въздушните възглавници за водача, пътника до него, станичните възглавници, както и въздушните възглавници за главите. ESP-то (което при Volvo се нарича DSCT) е серийно от 2002 година. Серийна е и системата за защита от камшичен удар WHIPS.

Икономичност: при нашия тест V70 харчеше 7,9 литра на 100 км – което е добро постижение за комби от висок клас с мощност 163 к.с. и максимална скорост 210 км/ч. Освен това V70 е сред автомобилите с най-стабилна стойност в своя клас.

Предлагано място: ако мястото във V70 ви е недостатъчно, трябва да си купите малък камион. Хитроумно решение: облегалката на седалката на пътника до водача се сгъва напред, под пода на багажника има допълнителни отделения за вещи. Много рядко поръчвана опция е третия ред седалки в багажника.

Ангренажен ремък: в много редки случай двигателите 2.4D и D5 се повреждат поради прескочил ангренажен ремък. Смяната трябва да се извършва на всеки 160 000 километра, респ. 10 години.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин