Употребявани автомобили: плюсовете и минусите на Golf VI

Golf номер 7 отдавна вече е при дилърите и всички тръпнат в очакване на осмото поколение, на пазара на употребявани автомобили все по-често се появяват Golf VI. AUTO BILD ще ви информира как се представя царят на компактния клас с напредване на възрастта


11
ян.
2017

Между Coca-Cola и VW Golf има две общи неща: и двата продукта са екстремно популярни от десетилетия. И все още никой не е успял да разгадае рецептата на успеха и да я копира със сходен успех. Но за разлика от тонизиращата напитка, Golf доста се е променил от дебюта си през 1974 година – и е поставил началото на вече почти необятно моделно семейство. През октомври 2008 година VW представи шестото поколение на популярния модел. Шегаджиите наричат Golf VI Golf „пет и половина” – защото всъщност е фейслифт, базиран на платформата на предшественика. Освен в класическия формат с 3 и 5 врати се предлага и комбито Variant (от 10 000 лева за модели от 2010 г.), както и компактния ван Golf Plus (от 11 000 лева за модели от 2009 г.). Те също са само деривати на Golf V, адаптирани към дизайна на Golf VI. Това обаче не важи за представения през юни 2011 г. Golf Cabrio (от 20 000 лева на старо): той е нова разработка на базата на Golf VI и се произвеждаше в завода на Karmann в Оснабрюк.

Сигурност на пътя: всеки Golf VI е оборудван със 7 въздушни възглавници и ESP. При краш-теста на NCAP получи върховите 5 звезди

Спортният върхов модел е Golf R с четирицилиндров мотор с 270 к.с. и серийно двойно задвижване. Но цените са високи и стартират от 30 000 лева. Напълно достатъчен като мощност е GTI с 211 к.с. и предно задвижване, който гарантира постоянна усмивка на собственика си. И то не само при шофиране, но и при покупка, защото добре поддържаните GTI струват от 24 000 лева. Искате да пестите? Няма проблеми, Golf владее и това. Най-вече TDI (виж долу). Но след като вече сте избрали двигателя и каросерията, трябва да решите и какво оборудване предпочитате. Нашият съвет: средното ниво на оборудване Comfortline е напълно достатъчно. Климатичната инсталация, електрическите стъклоповдигачи отпред и ESP са серийни дори и при базовата версия Trendline. Comfortline внася и малко лукс (комфортни седалки с лумбална опора, парктроник). Върховият вариант Highline блести със 17-цоловите си джанти и хромираните лайстни, както и с много добрите спортни седалки и автоматичната климатична инсталация. В продължителния тест на AUTO BILD много добре се представи  Golf VI 1.4 TSI (160 к.с.): като изключим дефектната хидравлична помпа на съединителя, той измина над 100 000 км без дефекти и получи оценка отличен 6.

Добър избор: 1.4 TSI със 122 к.с. е достатъчно мощен и не харчи много повече от 7 литра

Пробно шофиране: не е евтин и на старо

Нашият тестов автомобил е петгодишен Golf 1.4 TSI със средното ниво на оборудване Comfortline. През юни 2010 година първият собственик е платил 48 880 лева. Допълнително е поръчал електрически стъклоповдигачи отзад, Climatronic вместо обикновената климатична инсталация и лак металик. За две и половина години Golf е изминал 24 900 километра и загубил по-малко от половината от стойността си. Дилърът на VW в Хамбург го продава за 28 900 лева. Днес подобен екземпляр би струвал поне около 10 000 лева по-малко.

Серийно при Comfortline: предни комфортни седалки с лумбална опора и регулиране по височина. За съжаление текстилната тапицерия се износва много бързо

Нашето впечатление при шофиране

Този Golf 1.4 TSI се движи като нов. Не открихме никакви недостатъци, всичко функционира перфектно. Турбобензиновият мотор ускорява Golf с лекота. На двигателя с директно впръскване са му напълно чужди турбо-недостатъците от миналото: вместо внезапна турбо-тяга TSI разгръща мощността си равномерно. 200 Нютонметра са на разположение между 1500 и 4000 оборота. TSI потегля уверено още от обороти малко над празен ход. Но не реагира много спонтанно и не се развърта с лекота, над 5000 оборота става муден. Шестте предавки са степенувани добре, превключването е прецизно. Окачването е сполучлив компромис между спортна твърдост и висок комфорт. Единственият технически проблем на тестовия автомобил е разбитата биалетка отляво. Отстраняването на този проблем струва около 100 лева.

Падащ софтлак, тракане? Не и при Golf VI, качеството е високо. управлението е почти толкова лесно като при „костенурката”

Нашата оценка

Който си купи този Golf, не рискува много. Тук всичко е както трябва – двигателят, оборудването и състоянието, така че загубата на стойност няма да бъде много бърза.

Извод

Независимо дали харесвате Golf или не: няма компактен модел, който да е толкова близо до съвършенството. Но не всичко при Golf блести. Много сериозен проблем са дефектите на ангренажните вериги и  мудната помощ от страна на VW при отстраняването на неизправностите. Съвет: ако се интересувате от TSI, задължително се осведомете при VW дали двигателят е ремонтиран или модернизиран.

Ангренажна верига

Множество TSI-двигатели имат проблеми с ангренажната верига. Признаците са тракане при студен старт и светеща контролна лампа на двигателя. Засегнати са 1.2 TSI, 1.4 TSI и 2.0 TSI. При 1.4 TSI проблемите са няколко: дефектни вариатори на всмукателния разпределителен вал, блокирали обтегачи на веригата и производствени дефекти на самата верига. AUTO BILD има информация за множество случаи на прескочили ангренажни вериги включително тотални повреди на двигателя. VW създаде специални кулантни условия, които включваха дори и автомобилите на възраст над 6 години. След проверка на автомобила VW поемаше част от разходите по ремонта. Много двигатели са подобрени в рамките на редовните сервизни обслужвания. Съвет: при подозрителни шумове веднага се обърнете към сервиз на VW.

DSG-трансмисия

При автомобилите със 7-степенна DSG често се чуват тракащи шумове, които се долавят много по-отчетливо отвън, отколкото отвътре. Проблемите с превключването са рядкост. Проблемът е познат на VW. Моделите с 6-степенна DSG, произведени между май и юли 2009 година, имаха проблеми с превключването, като известно подобрение се постига с ъпдейт на софтуера. През 2009 г. VW проведе сервизна акция за 22 000 автомобила с 6-степенна DSG заради дефектни температурни сензори.

Продължете на следващата страница

Още по темата