AUTO BILD България / Употребявани автомобили: най-евтината служебна кола на Бонд

Употребявани автомобили: най-евтината служебна кола на Бонд

В момента Даниел Крейг отново има правото да разрушава скъпи ламарини. А всичко започна толкова скромно – с Ford Mondeo


9
ян.
2017

ASTON MARTIN, АМА ДРУГ ПЪТ! При дебюта cи в киното като агент 007 Даниел Крейг получи само Ford Mondeo. Това бе през 2006 година в Casino Royale. Третата версия на солидния автомобил от среден клас наскоро бе въведена на пазара – а това бе перфектно продуктово позициониране. Незабравими като филмовата му кариера са и размерите на Mondeo, които навремето взривиха рамките на неговия сегмент. С дължината си от близо 4,80 метра и широчината от 1,90 метра Mondeo се доближаваше до високия клас. Но не и като качество в дългосрочен план. Едно 2.0 TDCi Turnier, което през 2009 година измина 100 000 километра при продължителния тест на AUTO BILD, заслужи оценка 4-. Заради множество дребни проблеми. Клатещи се седалки, „забиваща“ навигационна система и лоши реакции при подаване на газ. Началото на корозия по ръбовете на вратите също не ни вдъхна доверие. Стелката на багажника, която се разлепи бързо, можеше да бъде разглеждана като козметичен дефект. Извод в края на продължителния тест: „Много солиден като цяло, но с немарливо отношение към детайлите.“

Мощни 200 к.с. в Mondeo. С мощния си 2.2 TDCi Ford привлече напълно нови клиенти

Това е картина, която се потвърждава и от TÜV в актуалния доклад на AUTO BILD и TÜV. Големият модел от Кьолн се нарежда на 124-то място от общо 132 в статистиката по повреди при 2- до 3-годишните автомобили. Най-честата причина за критики: луфт на волана, разбити кормилни накрайници и биалети. Проблеми, с които във Ford явно не са успели да се справят достатъчно добре – както се вижда и от нашия тестов екземпляр от 2012 година, 2.2 TDCi с мощност 200 к.с. и пробег 120 000 километра. На подемника виждаме първите течове на масло, установяваме лек луфт на волана и силна ръжда по ауспуха. Но зад волана всичко изглежда чудесно. 6-степенната автоматична трансмисия работи в чудесна хармония с мощния дизелов двигател, разточително просторният интериор е много уютен. Може би все пак това е добър служебен автомобил за 007.

Извод

 

Mondeo не е толкова бляскав колкото филмовата му кариера. Но е честен и надежден пътник във всекидневието. Да, нуждае се от малко повече грижи и внимание с напредване на възрастта, обаче: къде другаде ще получите толкова много за парите си като при големия Ford?

 

ТИПИЧНАТА СЪДБА НА MONDEO: МНОГО ПЪЛНА ГАЗ, МАЛКО ПОДДРЪЖКА

Ford Mondeo са или стресирани от каране с пълна газ служебни автомобили, или измъчени от пътувания на къси разстояния семейни возила. Поради това делът на любящите и загрижени стопани е относително нисък. Рядко срещаният лифтбек като при нашия тестов екземпляр от Autohus в Бокел е интересна алтернатива. Ударите от камъчетата по предния капак подсказват са бързите пътувания по магистралите. Нашата препоръка: поддържан екземпляр от частно лице, произведен след 2010 година, с безупречно попълнена сервизна книжка и малък пробег.

Интериорът и комфортът на седене са чудесни. Но качеството на изработката не винаги е на висота

ПРОБЛЕМНИТЕ ЗОНИ!

Филтър за твърди частици

Бъдете внимателни при дизелите, които са карани на къси разстояния. В тези случаи филтърът се запушва бързо.

Луфт на волана

Кормилните рейки страдат от високото тегло на автомобила. Смяната струва около 2800 лева.

Клатещи се седалки

Седалките се износват бързо, започват да се клатят, тапицерията се къса.

Ръжда по ръбовете

При ранните модели вече се отбелязват първите огнища на корозия. Моделите след 2010 година са по-добри.

Стелки

Стелките, особено в багажника, са евтини и се износват много бързо.

Изпускателна система

При 2.2 TDCi тя е двойна: много красива, но и скъпа. Смяната на двете крайни гърнета е скъпа.

Още по темата