Употребявани автомобили: „малкият” Golf за 11 000 лева

Това, което преди около 20 години беше Golf, днес е war Polo. Компактно отвън, с достатъчно просторен интериор – комфортно, сигурно, безкласово. И един от най-добрите модели според TÜV. Тоест без никакви проблеми?


5
ян.
2017

Не всичко, което блести, е Golf: след премиерата на Polo V (Typ 6R) през пролетта на 2009 година малкият автомобил от Волфсбург вече съвсем не е толкова малък. С дължината си от 3,97 метра той е само 5 сантиметра по-къс от Golf III, но предлага по-висок комфорт и сигурност при сравним простор. Тоест Polo е новият Golf. Polo e най-продаваният малък автомобил в Германия, a е и сериен победител в сравнителните тестове и отличник в първия технически преглед при тригодишните автомобили през 2013 г. Но това не означава, че малката кола от Волфсбург няма никакви недостатъци: 1.2 TSI двигателите понякога късат ангренажни вериги при пробег под 20 000 километра! Картината се помрачава и от ръждата по ръбовете на предния капак и набръчканите тапицерии на седалките показват, че качеството на материалите и изработката не са толкова високи като при големия брат Golf. Който харесва Polo, е поставен пред труден избор: две каросерии, девет двигателя с различна мощност, три скоростни кутии, три линии на оборудване и безбройни опции. Пъргавият 1,2-литров трицилиндров мотор (60 и 70 к.с.) е достатъчно мощен за града.

VW Polo V – добър, но не и перфектен

Но не бива да очаквате чудеса от икономичност от напрягащите се при по-висока скорост и натоварване трицилиндрови мотори. По-балансирано задвижване е пъргавият 1,4-литров четирицилиндов двигател, който освен това харчи незначително повече. За съжаление той – също както и мощния и икономичен 1.2 TSI – се предлага едва от ниво на оборудване Comfortline. Не е така при дизелите: екологичният вариант BlueMotion на хармоничната версия на TDI с 90 к.с. и 1.6 TDI със 75 к.с. са достъпни и при базовото ниво на оборудване Trendline. Правилото е: TDI са подходящи само за водачи, изминаващи повече от 10 000 километра годишно. Оборудването Comfortline отговаря на по-високите изисквания и е много по-изискано от Trendline, освен това серийно включва климатична инсталация и централно заключване с дистанционно управление.

И въпреки че TDI и TSI са толкова популярни и предлагат добро съотношение мощност/разход, за повечето купувачи 1.4 с 85 к.с. е по-добрият избор. Този мотор работи изискано и е пъргав, харчи незначително повече от 1.2 TSI, но не създава постоянни проблеми с ангренажната верига и турбокомпресора. Препоръка за оборудване: Comfortline – основно заради климатичната инсталация.

Добър избор: 1,6-литровият Common Rail дизелов мотор е спокоен и икономичен. Смяната на ангренажния ремък се налага едва при пробег 210 000 километра

Пробно шофиране: бедно оборудване, пъргаво поведение на пътя

Нашият тестов автомобил е оборудван меко казано „икономично”: без климатична инсталация, само с 3 врати, много евтина пластмаса и набръчкани тапицерии на седалките – това Polo 1.6 TDI Trendline е „голо като пушка”. И веднага ни става ясно колко естествено е да очакваме малко повече лукс, дори и при малките коли. От друга страна, серийното оборудване на 6-годишното Polo с пробег 89 600 километра все пак включва ABS/ESP, серво на волана, електрически стъклоповдигачи, както и ярко червено лаково покритие, централно заключване с дистанционно управление и CD-радио.

Нашето впечатление при шофиране

Много зрял автомобил. Спокойният дизел пали веднага и въпреки че мощността му от само 75 к.с., тегли уверено напред със своите 195 Нм при само 1500 оборота. Разходът рядко се покачва над 5 литра. При огледа на подемника откриваме пирон в задната дясна гума и следи от боя по дъното отляво. Когато разпитваме по-подробно, научаваме за отстранената драскотина в задната част. По ръба на предния капак лакът се е напукал – и вече се е образувало огнище на корозия.

Нашата оценка

Това Polo е подходящ автомобил за прагматици, които просто искат да изминат евтино много километри. Най-големият недостатък е липсващата климатична инсталация. Според нас реалната цена на колата е 9000 лева – включително две нови гуми отзад.

Много лесно управление, но за съжаление липсва климатична инсталация. Твърди пластмаси, евтини стелки и набръчкани тапицерии – личи си разликата в качеството спрямо Golf

Това ни дразни

Пред TÜV петото поколение на Polo се представя убедително – но това не означава, че този модел на VW не създава проблеми. Особено неприятни са дефектите на ангренажната верига, които при 1.2 TSI се проявяват още при малки пробези. Поради ниско качество на детайла веригата се удължава – което се изразява с шум при студен старт. Друг проблем на 1.2 TSI между 2010 и 2012 година е турбокомпресорът: дефектен клапан води до загуба на мощност, VW проведе сервизна акция (отбелязана с код 24V9 в сервизната книжка). Други проблеми: бързо износващи се тапицерии на седалките и ръжда по ръбовете на предния капак.

Ангренажна верига: при 1.2 TSI тя се удължава, което се разпознава по шумовете и по светещата лампа за контрол на двигателя.

Турбокомпресор: дефектен клапан на турбото предизвиква сервизна акция за 1.2 TSI през март 2012 година.

Филтър за твърди частици: при пробег 150 000 км VW изисква измерване на задръстването със сажди. Нов филтър струва 3000 лева.

DSG: не са рядкост износените съединители и проблемите при превключване – в някои случаи помага актуализация на софтуера.

Ръжда: много Polo 6R ръждясват по ръбовете на предния капак, тъй като лаковото покритие се е повредило.

Тапицерии на седалките: платът се къса около дръжката (на снимката) и се набръчква, първо по повърхността на седалката на водача.

Извод

Няма спор, Polo е сред най-добрите и модерни малки автомобили. Но некачествените детайли и дефектите на ангренажната верига при TSI помрачават доброто му представяне.

Още по темата