Нашите съвети » Употребявана B-класа: Benz за младо и старо?

Употребявана B-класа: Benz за младо и старо?

1405
2021

В Германия Mercedes B-клас (W 246) е ценен като автомобил за пътуване от семействата и възрастните двойки. Дали моделът заслужава качеството на звездата?

Нерядко престижът и практиката са два напълно различни автомобилни свята. Компактният Mercedes B-клас има имидж на „пенсионерски“ автомобил в Германия, но това не ни казва нищо за вътрешните добродетели на автомобила: B-клас (W 246) предлага например място като във ван.

Възрастните могат да се возят удобно на всичките пет леко повдигнати седалки. Стартиралата през 2011 г. втора генерация на B-клас се старае със свежа външност да изглежда по-младежки – особено, ако автомобилът притежава оборудване AMG Line с внушителни брони, 18-цолови джанти и червени контрастни шевове в кожения салон. Точно такъв е нашият тестови автомобил – този висок Benz дори изглежда доста готино.

Пъргавото пътно поведение обаче е за сметка на прекалено стегнатото окачване – този Benz предава безмилостно всяка неравност на пътя. За щастие ергономичните, добре тапицирани спортни седалки парират тези удари. Нашият четиригодишен B 200 d комбинира (поне на хартия) пестеливост и 300 Нм. 2,1-литровият дизелов мотор с Euro-6 разполага със 136 к.с. и работи много култивирано.

Изминалият почти 180 000 километра автомобил притежава безупречна сервизна история и пробегът въобще не му личи. Повърхностите изглеждат нови, също както и тапицериите на седалките и вратите.

Не открихме проблеми с корозия при този автомобил от фейслифта (произвежда се от 2014 г.). Иначе темата за ръждата преследва  Mercedes от години. При предшественика имаше проблеми с пружините на окачването, вратите и други части. По-често се срещат ядовете с електрониката: при нашия В-клас от продължителния тест  непрекъснато имахме проблеми с асистента за предупреждение от сблъсък, който без основателна причина предизвикваше аварийно спиране от темпо 180 на магистралата. Оправи се чак след актуализация на софтуера.

Гамата на двигателите – за всекиго по нещо

Моторизациите на B-клас са много: достатъчно мощен е бензиновият B 180 със 122 к.с. Дизеловите с мощност от 90 до 177 к.с. също са чудесен избор. По-рядко се среща вдигащият 240 км/ч бензинов вариант B-250 с 211 к.с. Ако живеете в планински район, той изберете  версия с 4х4 – 4matic. На метан пък се движи -разполагащият със 156 к.с. B 200 Natural Gas Drive. Още по-екзотичен е притежаващият техника на Tesla електрически B 250 e: той изминава 200 километра по документи, но реално те са между 100 и 130 км. В зависимост от моторизацията трансмисията е 6-степенна механична или 7-степенна автоматична с два съединителя.

Още по темата