Уличният McLaren P1 LM излезе на „Нордшлайфе“


3
ное.
2016

Миналият уикенд легендарната писта „Нюрбургринг Нордшлайфе“ бе отворена за поредния си трак-дей за туристически автомобили. На 20,8-километровото трасе обаче стъпи един неочакван британски гост, който здраво се открои в обичайния трафик от серийни спортни коли. За изненада на всички на пистата излезе McLaren P1 LM – колата, която бе показана за пръв път през юни на Фестивала на скоростта в Гудууд.

Този McLaren все още е в процес на разработка и към момента носи кодовото име XP1 LM. Най-вероятната причина за появата му на Ринга са допълнителни настройки. Зад волана на хиперколата е шампионът от Indy 500 Кени Брак, на който скоро ще бъде поверена задачата за опит за рекорд за най-бърза обиколка на „Нордшлайфе“ със сериен уличен автомобил. Какъвто реално ще бъде McLaren P1 LM, когато бъде завършен.

В действителност P1 LM ще се явява уличната версия на изцяло пистовия P1 GTR. Точно пет екземпляра ще бъдат направени, като реално това ще са хомологирани GTR версии за шосейно каране. Модификацията им не се ограничава просто до монтиране на регистрационни номера и една идея по-тиха изпускателна система. P1 LM е нещо екстремно, може би по-екстремно дори от P1 GTR, имайки предвид средата, в която ще бъде каран основно, а именно на пътя.

McLaren P1 LM

Технически двете версии са потчи идентични. Мощността идва от средноразположен 3,8-литров би-турбо V8 двигател, комбиниран с хибридна система, генерирайки сумарно 1000 к.с. Въпреки това McLaren P1 LM трябва да бъде значително по-бърз, тъй като е по-лек с 60 кг, заради ненужно състезателно оборудване. Плюс това притискателната сила на аеродинамиката е с 40% по-голяма от тази на пистовия GTR. Да, 40%!

McLaren вече официално са излизали със своя P1 на „Нюрбургинг Нордшлайфе“, но никога не са разкривали неговото време за обиколка. За сравнение Porsche 918 Spyder може да се похвали с 6 минути и 57 секунди. От Koenigsegg също планират да атакуват отново „Зеления ад“ със своя One:1, който е възстановен след катастрофата на същата писта през лятото.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин