Ужасът да забравиш дете в нагорещен автомобил

2008
2020

На паркинг в град Бург ауф Феемарн (федерална провинция Шлезвиг-Холщайн) германец чува бебешки плач. Мъжът открива бебе в автомобил, паркиран до половината на сянка при температура на въздуха 30 градуса по Целзий. И тъй като никой не се появява, човекът решава да действа, чупи страничното стъкло с чук и освобождава бебето от автомобила. Малко след това се връща собственикът на колата, който решава да извика полиция заради счупеното стъкло. На пристигналите на мястото униформени родителят разказва, че „той и семейството му спрели да се поразтъпчат на паркинга и да отидат до тоалетна“. И така в крайна сметка освободилият бебето мъж попада под ударите на закона заради увреждане на чуждо имущество!

А дали е позволено човек да спаси затворено в жегата дете от автомобил, като го разбива? „Да“, отговаря адвокат Уве Ленхарт от Франкфурт. Ако човек не го направи, може да се превърне в подсъдим заради бездействието си – и дори да бъде осъден на максимум година затвор. Ако попаднете в подобна ситуация, правилното нещо е да изкарате детето от автомобила, да го занесете на сянка, да го охладите с вода и да се обадите на «Бърза помощ».

ADAC: непременно извикайте полиция!

От ADAC обаче съветват да бъдем по-внимателни: „Минувачи, които забележат дете в паркиран на слънце автомобил, първо трябва да се уверят, че детето е добре“, казва говорител на автомобилния клуб. След това човек непременно трябва да провери дали семейството на детето не е наблизо. Ако не е, викнете полиция. Ако детето не реагира или съществува опасност за живота му, за да му окажете неотложна помощ, се допуска да разбиете стъклото.

В Германия при загинало в кола на слънце дете родителите могат да бъдат наказани с лишаване от свобода за период от 1 до 10 години заради причиняване на смърт по непредпазливост. Тъжната статистика сочи, че по този ужасен начин в света годишно умират около дузина деца. Както е видно от графиката, купето на автомобил се затопля много по-бързо, отколкото очакваме. Наскоро две деца в САЩ загинаха, след като баща им ги забрави в автомобил. Ето защо там законодателят изисква всички нови модели автомобили след 2025 г. да бъдат оборудвани с функция за напомняне при забравени деца. Тя предупреждава родителите кога в автомобила има деца. От март в Италия могат да бъдат използвани само и единствено детски столчета с интегриран алармен сигнал. Производители като Maxi-Cosi предлагат продукти като възглавничката eSafety, които пускат аларма на смартфона на водача, когато той се отдалечи на 20 метра от автомобила и детското столче е заето. Ако в рамките на една минута не последва реакция, алармено предупреждение получават трите лица за контакт при спешни случаи.

За съжаление, към момента германската автомобилна индустрия не реагира с особена загриженост. От VDA, асоциацията на германските автомобилни производители, излязоха със становище, че за тях „сигурността и здравето на пътниците“ били „абсолютен приоритет“. Конкретни мерки по отношение на мерки за забравени деца обаче щели да бъдат взети едва след конкретни законови предписания.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин