Удоволствието да ти вдигнат колата с „паяк“ в София поскъпна двойно

0504
2022

От 1 юни 2022 г. Столична община ще вдигне два пъти – от 60 на 120 лв., глобата за принудително репатриране на неправилно паркирани автомобили. Това решение беше взето от транспортната комисия в Столичния общински съвет вчера и предстои да бъде гласувано и на сесия на общинския съвет. Размерът на таксата за принудително репатриране нa МПС не е променян от 2012 г. и именно това е основният мотив на шефа на транспортната комисията – Карлос Контрера от ВМРО, за вдигането на цените.

„За сравнение, за освобождаване на принудително преместен автомобил нарушителите в Белград заплащат от 51 до 380 евро в зависимост от вида на превозното средство, в Букурещ – 105 евро, в Любляна – 100 евро, в Будапеща – 55 евро, Прага – 77 евро, в Скопие – от 40 до 56 евро“, коментира Контрера, цитиран от „Сега“.

Още през зимата стана ясно, че Столична община не успява да покрива разходите си по репатрирането на МПС с техническо средство тип „паяк“, както и по поставянето на скоби в зоните за платено почасово паркиране. Писмена кореспонденция между изпълнителния директор на ЦГМ Димитър Дилчев и транспортната комисия в СОС разкрива, че себестойността на принудителното преместване на спряла в нарушение кола е 105 лв. без ДДС или 126,5 лв. с данъка. В стойността влизат 11,06 лв. разходи за материали – гориво и смазочни материали, гуми и др., 48,70 лв. разходи за заплати, 19,52 – за осигуровки и надбавки, 12,56 лв. – за външни услуги и т.н. 

След предложение на Борис Бонев от „Спаси София“ Центърът за градска мобилност получи задача до три месеца да подготви анализ на нуждата от нови наказателни паркинги в София, на които да бъдат карани автомобилите на нарушителите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин