Тъй като не се продават добре!

0902
2024

Все повече производители са принудени да преосмислят стратегията си за електромобилите

Очертава се нова ера на автомобилите с електрическо задвижване — наричани също и Electric Vehicles (EV). Автомобилните производители вече се настройват на тази вълна, като скъпите и луксозни електромобили биха могли да помогнат за рентабилността на този сегмент. През изминалите месеци обаче платежоспособните клиенти все повече губят доверие в електромобилите. Те просто излязоха от този пазар. Все пак търсенето на електромобили не съвсем изчезнало. Новите клиенти обаче търсят изгодни и практични електромобили. Също така предпочитат хибриди пред изцяло електрически модели. След като в края на миналата година продажбите на електромобили започнаха да намаляват, сега биват разработвани нови стратегии.  Наскоро CEO-то на General Motors Мери Бара заяви, че компанията ще започне да залага на продажба на хибридни модели в Северна Америка. По време на Супербоул стартира кампанията за електромобили „All-In“ на компанията.

Междувременно шведският концерн Volvo съобщи, че ще спре бъдещото финансиране на своята марка за електромобили Polestar. Тези промени по отношение на стратегиите са свързани с промените в плановете за електромобилите, като причина за това са и компании като Hertz, които се отказват от една трета от своята флотилия от електромобили.

През изминалите години автомобилната индустрия бе разделена на два лагера, що се отнася до стратегията за електромобилите.

Едните – сред тях и General Motors (GM) и Volkswagen, се опитаха да прескочат хибридите и директно да преминат към изцяло електрическа гама от продукти. Други, сред които Toyota и Stellantis, се концентрираха върху Plug-in-хибридите за близкото бъдеще.

До неотдавна не бе ясно, коя стратегия ще се наложи, но стъпката на  GM от миналата седмица е първият знак за това, мениджърите в бранша са осъзнали необходимостта от хибридните автомобили.

Ултимативната цел на GM все още е нулеви вредни емисии от 2035 г.

Изказването на Бара говори за промените в света на електромобилите. Новата вълна от купувачи на електромобили има много по-малка готовност да се справи с проблемите със зареждането, със страха от недостатъчния пробег или други промени в стила на живот, свързани с електрическата мобилност.

Ценовата война на Tesla води до принудителни промени

Промяната в търсенето на електромобилите е важен момент за преосмислянето на стрегиите на производителите, но има и още един фактор.

През миналата година Мъск започна ценова война. Той използваше екстремно високите маржове на печалба на Tesla, за да редуцира цените на своите електромобили и същевременно да продължи да печели. Конкурентите на Tesla не могат да направят това и традиционните производители са принудени да преосмислят пътищата си към рентабилност на електромобилите.

Първоначално изглежда, че решението ще бъде в хибридите, което е сравнително добра новина за клиентите. В последно време търсенето на хибриди надхвърли предлагането, което доведе до голямо повишение на цените. Това е добра новина и за търговците, които искат да имат повече хибридни модели в шоурумите си, тъй като търсенето на чисти електромобили спада.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин