ТУ-София с десето юбилейно участие в Shell Eco-marathon

2205
2018

Отборът на ТУ-София  ще участва за десета година в състезанието Shell Eco-marathon Европа, което ще се проведе през юли в Лондон. Екипът с най-дългогодишен опит сред българските отбори в историята на международната надпревара е по-амбициран от всякога да покаже знанията и опита, които е натрупал, и отново да представи България достойно.

Студентите на ТУ-София отново ще премерят сили в категорията „Градски тип“ автомобили със своя икономичен и иновативен „Феникс“, захранван от водородна горивна клетка, който миналата година успя да измине 189 км/м3. Автомобилът тази година е усъвършенстван с нова по-ефективна система за задвижване, добавена е електрическа система за рекупериране на енергия при спиране, нова спирачна система, както и амортисьори в задната част за подобряване на устойчивостта. Отборът планира да свали теглото на автомобила под 90 кг и заедно с новите елементи има силни предпоставки за постигане на по-добър резултат.

Тази година към екипа на представителите на ТУ-София се присъединяват и нови студенти в трети и четвърти курс, които са силно мотивирани да допринесат за успешното класиране на „Феникс“ в своята категория. Преди състезанието в Лондон тази година студентите ще тестват своя по-усъвършенстван автомобил на Shell Eco-marathon Challenger Event във Франция, който ще се проведе от 29 май до 01 юни. Отборите на ТУ-София са заемали три пъти второ място на Shell Eco-marathon Европа – през 2012, 2013 и 2016 г. Автомобилите на всички български участници ще бъдат представени на специална церемония на 7 юни в София.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин