Турция атакува големите със свой електромобил


28
дек.
2019

Малко преди края на 2019 г. националният автомобилен проект на турците набира обороти: в петък президентът Ердоган представи първия турски автомобил на марката TOGG.

Една дългогодишна мечта на турския народ и турската държава се превръща в реалност: автомобил, създаден от турски инженери. С тази цел се заемат в края на юни 2018 пет местни концерна, както и Съюзът на палатите и борсите в Турция (TOBB) под шапката на джойнт-венчъра „Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu“ (TOGG).

Година и половина по-късно крайъгълният камък е налице: в петък турският президент Ердоган показа прототипа в промишления град Коджаели близо до Истанбул. Автомобилът е електромобил, чието производство ще стартира през 2022 г. Името му ще бъде обявено през 2020 г.

„Днес е исторически ден за нашата страна – ние станахме свидетели на това, как една 60-годишна мечта става реалност“, каза Ердоган. Турска автомобилна марка – това е отдавнашно желание на турския президент, който заяви, че турците заслужават повече, отколкото да сглобяват автомобилите на чужди производители. През 60-те години се проваля първият опит със собствена турска марка – Devrim“.

Въпреки недобрата икономическа ситуация, в която се намира Турция, страната на Босфора иска да бъде пионер в новите технологии по отношение на мобилността. Това, което са направили успешни производители на електромобили като Tesla и Google, трябва да бъде възможно и в Турция.

Планът е, да бъдат произведени общи три различни модела, използващи пет платформи: седан, хечбек, комби, роудстър и кросоувър (SUV). В петък освен SUV-варианта бе представен и седан-вариантът. Електрическото задвижване ще разполага с 400 к.с. – със задно и двойно задвижване. Като място за производството бе посочен град Бурса на Мраморно море, като инвестицията там ще възлиза на 6,8 милиарда лева. През 2021 г. ще бъде завършена фабрика с площ един милион квадратни метра, а в края на 2022 г. ще започне производството – според информация на Министерството на икономиката и туризма. Турската държава ще участва в проекта с държавни помощи и субсидии до 2032 г. TOGG ще произвежда годишно около 175 000 автомобила, като за целта през следващите месеци ще бъдат назначени близо 4300 служители и работници.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >