Турбо-фейслифт за Mitsubishi ASX

2404
2024

Второто поколение на Mitsubishi ASX е на пазара от година и половина, но японците вече обновиха модела – малко след ъпдейта на Renault Captur, фейслифт получи и малкият японски SUV.

Дизайнът става по-самостоятелен

На външен вид ASX се разпознава след фейслифта повече като модел на Mitsubishi. Разбира се, приликата с Renault Capture продължава да е налице, но сега моделът е повече ориентиран към Eclipse Cross и Outlander. Линията от края на фаровете в посока средата на предницата е типична за двата по-големи модела на японците от Mitsubishi. За пазарния старт ще има три вида джанти – от 16 до 18  цола, като базовите са стоманени. На по-късен етап може би ще се появят и 19-цолови. По отношение на размерите няма съществени промени, като единствено покривът е смъкнат с 5 милиметра.

Бензинови двигатели и пълен хибрид при ASX

Mitsubishi дели задвижванията си с Captur. Гамата включва базов бензинов мотор с 90 к.с., два меки хибрида с 4-цилиндров турбоагрегат (140 и 160 к.с.), както и пълен хибрид с 1,6-литров атмосферен агрегат и 145 к.с. системна мощност. Всички модели са с предно задвижване, в базовия вариант с 6-степенна механична скоростна кутия, при по-големите моторизации трансмисията е автоматична.

Нова инфотейнмънт-система с Android и в ASX

ASX е обновен най-вече по отношение на инфотейнмънт системата и свързаността. Малкият SUV получава Android Automotive 12 като операционна система и 10,4-инчов централен дисплей – серийни. Прибавяме и услугите на Google като Maps, Play Store и други. Ако искате да свържете своя смартфон, може да го направите посредством Apple CarPlay и Android Auto, естествено безжично. Има и асистент за гласови команди, който се активира чрез „Ok Google“. Функционира безупречно – браво, Mitsubishi!

С фейслифта ASX се сдобива и с редица асистенти. Сред тях са: система за предупреждение за ограниченията на скоростта, система за предупреждение при наличие на умора у водача и асистент за пътните знаци. Японците са особено горди с темпомата, който не само поддържа скоростта сам, но и при необходимост сам правиаварийна лента. Отлично!

При материалите нямаме основания да се оплакваме. Разбира се, че и тук има обикновени пластмаси, но това е типично за сегмента. В зависимост от нивото на оборудване се предлагат различни платове за тапицериите на седалките и вратите. В по-високите нива се предлага и кожена тапицерия. Засега не е планирана веган-тапицерия.

ИЗВОД

С фейслифта Mitsubishi ASX отново е различен, поне на външен вид. Хареса ми особено новата базирана на Android инфотейнмънт-система. Заводската гаранция от пет години накрая може би ще се оказа главният аргумент в полза на „японеца”.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин