Тунинг феновете отново дишат: затъмнените задни стъкла ще бъдат позволени!

Решението за отмяна на забраната следва практиката в държави като Германия и Англия, където задните стъкла могат да бъдат затъмнени


11
ян.
2017

Забраната за затъмняване на задните автомобилни стъкла, която трябваше да влезе в сила от 21-и януари 2017 г., ще отпадне. Тази информация стана ясна днес след заседение между членове на парламентарната транспортна комисия и ръководството на “Пътна полиция”. В последната седмица въпросната забрана отприщи вълна от недоволство – главно сред фирмите, предлагащи фолиране, както и след голям брой собственици на автомобили с вече затъмнени стъкла. Противниците на отмененото решение изразиха тезата, че спирането на затъмнените стъкла няма да доведе до намаляване на ПТП, а по-скоро ще бъде предпоставка за корупция спрямо органите на КАТ.

Противниците на „тъмните прозорци“ пък недоволстват, защото с ограничаване прозрачността на превозните средства пред тях неминиуемо се влошава и видимостта напред – а именно следенетo на пътната обстановка колкото се може по-далеч позволява и по-ранни реакции на шофьора. От друга страна обаче, затъмнените стъкла пропускат по-малко топлина в автомобила, което води до по-слабо нагряване на купето в летните месеци (и евентуално – по-малко използване на климатика и по-ниски вредни емисии). Така например обикновено стъкло пропуска около 70% от топлината, а тонирано – 30-40%. Специалистите по фолиране наблягат и на UV-защитата, която техните продукти предоставят.

В крайна сметка решението за отмяна на забраната следва практиката в повечето европейски страни: в Германия, както и в Англия няма проблем, ако собственикът на автомобила реши да затъмни стъклата от В-колоната назад. Друг е въпросът, че в Германия (и в повечето държави от ЕС) могат да бъдат използвани само предварително сертифицирани видове фолио – а в страна като нашата, където без проблем можеш да минеш технически преглед само с предни спирачки и с „кратери“ заради корозия, подобен контрол надали ще може да бъде въведен. В много страни (Португалия, Беларус, Либия, Кувейт, Ирак, Кения, Пакистан) обаче всички стъкла на автомобила трябва да бъдат на 100% прозрачни – в повечето това е продиктувано от терористичните заплахи през последните години. В Гърция няма точно определение за степента на затъмняване – но законът задължава шофьорът и всички пътници в автомобила да бъдат видими.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин