Тунингована Tesla Model 3 „скъса“ Porsche 911 GT3 RS


25
май
2021

Да, това наистина съществува: Unplugged-Performance са специализирани в тунинга на Tesla. На базата на Model 3 американците са създали истински ловец на Porsche-та

Никой не се съмнява, че Tesla е дяволски бърз автомобил. Всъщност това е валидно, когато колата се движи направо. По път със завои голямото тегло оказва влияние върху динамиката. С правилните промени обаче Tesla също може да се превърне в състезателно оръжие за пистата, както ни демонстрират от Unplugged Performance. Американските тунинг-специалисти на тема Tesla са превърнали Model 3 Performance в играчка за пистата с името Ascension-R, която може да надвие дори и разполагащо с 500 к.с. Porsche 991 GT3 RS.

От Unplugged Performance не са пипали мощността

Unplugged Performance са се фокусирали при Ascension-R най-вече в напречната динамика. Освен регулиращи се пружини и амортисьори, модифицирано е и окачването. Навсякъде са монтирани по-леки джанти с гуми с размер 315. За спирането отговарят керамични дискове, а специален бодикит заедно със заден спойлер подобрява аеродинамиката. Двойното задвижване е оборудвано с блокаж на диференциала. Иначе мощността и максималният въртящ момент остават непроменени – 510 к.с. и 660 Нм от три електромотора. По време на тест ние измерихме с Tesla Model 3 Performance 3,9 секунди за спринта от 0 до 100 км/ч и 261 км/ч максимална скорост. При Ascension-R това би трябвало да е още по-добро като постижение.

По-бърз от 991 GT3 RS

Оказва се, че тези мерки са си стрували – при това двойно повече от очакваното. На дългата пет километра писта Buttonwillow Raceway Park в Калифорния Ascension-R дава време за обиколка от 1:54,2 минути, с гуми за движение по нормални пътища и с изцяло сериен интериор. Разполагащото с 500 к.с. Porsche 991 GT3 RS от 2015 г. се нуждае според Unplugged Performance от повече време, макар и от тунинг фирмата да не посочват точно време. Така или иначе времето на тази тунингована Tesla е впечатляващо. Все пак трябва да споменем, че ускорението и максималната скорост на Porsche са по-добри. На писта с много завои, картината би изглеждала съвсем различна.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин